НС ратифицира допълнение към договора за F-16 на първо четене

Кристина Минчева 26 април 2024 в 13:43 1575 0

Снимка GettyImages

България и САЩ ще направят промени в договора за придобиването на първата партида от осем изтребителя F-16, които Министерският съвет иска да бъдат ратифицирани от парламента, но не и да бъдат обнародвани в "Държавен вестник".

Промените в договора са вписани във внесен от правителството в Народното събрание проект на Закон за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS). 

Документът е бил подписан на 31 януари 2024 г. в Охайо, САЩ, и на 12 април 2024 г. в София - три дни след встъпване в длъжност на служебния премиер Димитър Главчев. Той беше приет от парламента на първо четене днес.

Договорът за придобиване на осем самолета F-16 Блок 70 бе подписан от третия кабинет "Борисов", който плати 1,3 млрд. долара. Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Първите машини трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г., но заради проблеми с доставки на елементи от производители извън САЩ по време на Ковид пандемията тези срокове бяха променени и сега се очаква първият самолет да пристигне у нас през март 2025 г. Той ще бъде използван за обучение на техническия състав.

В доклада на комисията по отбрана е посочено, че измененията "не увеличават стойността на подписания през 2019 г. международен договор BU-D-SAB и не се изискват допълнителни вноски". Също така е записано, че не се намаляват или стесняват заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70.

"Изменение и допълнение Nº2 към LOA BU-D-SAB цели оптимизиране на доставките от страна на САЩ и не намалява или стеснява първоначално заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. То не променя общата стойност на договора. В него се съдържа "контролирана некласифицирана информация", която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. Това изключва и възможността за обнародването ѝ в "Държавен вестник", пише в доклада на комисията по отбрана.

Посочено е, че срокът за подписване на предложения BU-D-SAB A2 и информиране на американската страна за изпълнението на българските процедури по влизането му в сила изтича на 18 юни 2024 г.

В доклада се отбелязва още, че предвид факта, че за част от дейностите, касаещи сертификацията на инфраструктурата, договорите ще се възложат след влизане в сила на Изменение и допълнение -Nº 2, то ратификацията на това изменение и допълнение от наша страна е изключително важна, тъй като отлагането и във времето може да доведе до забавяне на доставката на самолетите.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ предложи срокът за обсъждане между първо и второ четене да се съкрати на три дни. Така парламентът ще гласува законопроекта на второ четене на извънредно заседание във вторник, 30.04. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша