НСО награди гардовете, пазили Кирил Петков в Киев

OFFNews 01 юни 2022 в 10:28 2907 0

Снимка НСО

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев отличи служители по охраната за проявен изключителен професионализъм при изпълнение на високорискова задача за осигуряване на безопасността на охранявано лице в зона на конфликт през април 2022 година, съобщиха от службата. Въпреки, че в прессъобщението от НСО не се дават повече подробности, кога и кого са пазили, става дума за посещението на Кирил Петков в Киев на 28 април. Освен премиерa в делегацията участваха министъра на отбраната Драгомир Заков, депутатите Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, Калоян Икономов от „Продължаваме промяната“ и Атанас Атанасов от „Демократична България“. 

"Във връзка с професионалното и отговорно изпълнение на служебната задача служителите по охраната бяха отличени с хладно оръжие", съобщиха от службата за охрана без да уточняват дали отличиата са сувенирни кортици, ловни ножове или нещо друго. 

"С грамоти за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения началникът на НСО отличи служителите, обезпечили логистичното осигуряване, координацията с институциите и оперативното взаимодействие с партньорските служби за безпрепятственото осъществяване на задачата", съобщават от службата. 

Бригаден генерал Емил Тонев дал висока оценка на подготовката на служителите и изразил благодарност за проявените от тях професионализъм, хладнокръвие и точна тактическа преценка.

Правителството поиска от президента да освободи Тонев в началото на април, защото видеозаписи от входовете на Министерския съвет бяха предадени на прокуратурата без знанието на премиера. Румен Радев, който командва службата за охрана, отказа да освободи Тонев, а самият шеф на НСО каза тогава, че няма намерение да си подава оставката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков