Пред очите на миньорите НС даде извънредни 250 млн. лв. за рекултивация на ''Марица Изток''

Ружа Райчева 25 април 2024 в 13:30 921 0

Йордан Цонев в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Йордан Цонев

Пред очите на миньори и представители на КНСБ Народното събрание отпусна извънреден разход от държавния бюджет в размера на 250 млн. лв. за рекултивация на Мини "Марица Изток". 

Рекултивацията на минни терени е процес по възстановяване на естествения вид на мястото, където са добивани въглищата. Предложението дойде от ГЕРБ и бе гласувано експресно вчера в енерийната комисия. Първоначалното предложение беше да се отпускат по 200 млн. лв. на година, но Йордан Цонев от ДПС предложи увеличение с 50 млн. лв. 

В крайната си форма решението предвижда да се насочат 1 млрд. лв. към Маришкия въглищен басейн, като са разпределени по 200 млн. лв. за период от четири години – от 2024 г. до 2028 г. Против и въздържали се гласуваха единствено от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Докато течеше гласуването, в залата пред НС протестират за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива. В митинга участват миньори от комплекса "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", "Топлофикация-Перник".

Днес парламентът задължи Министерския съвет (МС) да предприеме всички необходими действия при спазване на българското и европейското законодателство да осигуряват средствата от държавния бюджет с цел обезпечение на рекултивацинни дейности в нарушените терени на Маришкия въглищен басейн.

От приетото проекторешение не става ясно как отпуснатите предизборно пари ще бъдат гарантирани в държавните бюджети до 2029 г. Очаква се България да получи 1,2 млрд. евро за трите въглищни региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник, по фонда за справедливо преход. Според териториалните планове за Стара Загора, трябва там да се направи рекултивация на терени. 

В залата бяха допуснати представители на протестиращите. 

По време на дебата Павела Митова от "Има такъв народ" (ИТН) обвини ГЕРБ и ДПС, че водят предизборно наддаване за гласовете на миньорите. Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че КНСБ винаги подкрепя ГЕРБ по местни избори. Той обвини шефовете на синдикатите, че са "продали миньорите".

Михал Камбарев (ПП-ДБ) заяви, че откакто това Народното събрание заседава в модерната история на България, в сряда и четвъртък никога не са били допускани външни хора, освен по време на петъчен парламентарен контрол. 

"Това е прецедент - не казвам дали е добро или лошо. Смятам, че сте част от сценарий и сте използвани", обърна се той към гледащите го миньори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки