Предпоследно: ПП-ДБ ще говори за политики, но няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Йорданка Веселинова 13 април 2023 в 11:42 3019 4

ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

ПП-ДБ отново потвърди, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

На извънредно заседание на парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България" реши за излъчи контактна група за срещи с ГЕРБ-СДС.

Това съобщи съпредседателят на новата коалиция Асен Василев на брифинг в НС. В групата ще участват осем юристи от ПП-ДБ, които заедно с представители на ГЕРБ-СДС ще изработят законодателната програма на 49-ото НС. В нея ще влязат законите по ПВУ, включително и механизмът за разследване на главния прокурор и реформата в КПКОНПИ, законите за влизане в еврозоната и Шенген, както и Законът за защита от домашното насилие. 

В програмата ще бъдат заложени и конкретни срокове. Очаква се тя да е готова до следващата сряда, когато първото заседание ще продължи. Целта на воденето на тези разговори е парламентът да заработи с избирането на председател на ротационен принцип, но и да се гарантира, че няма изненадващо да се внасят неприоритетни законопроекти.

Като "неприоритетен законопроект" обаче бе посочена и промяната на Конституцията. Тя бе в предизборната програма на ПП-ДБ и представители на обединението декларираха готовност да внесат текстовете още в началото на НС. В предложението им бе заложено премахване на служебните кабинети, въвеждане на индивидуална конституционна жалба, както и ключови промени, част от съдебната реформа.

На въпрос защо срещите за законодателна програма се водят само с ГЕРБ, Василев отговори така: "Защото в момента изискването е да се отпуши работата на парламента с избирането на председател на ротационен принцип между двете най-големи формации."

"Няма разговори за правителство. Ние имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство с първия мандат, или правителство с участието на ГЕРБ", категоричен бе Василев.

Той добави още, че не подкрепят идеята на Борисов за обвързване на избора на председател на НС с намирането на мнозинство за кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1135

3

единдвама

13.04 2023 в 13:05

Е да ви е** май****, направете нещо.
Не щем другаря Радев!

14369

1

случайно прочетох

13.04 2023 в 11:49

"Няма разговори за правителство. Ние имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство с първия мандат, или правителство с участието на ГЕРБ", категоричен бе Василев.


Лойко какво не разбра?