Радев отново нападна правителството: Било 'цинично', че търсят алтернативи на руския газ

Йорданка Веселинова 28 април 2022 в 13:44 9330 20

"Цинично е в енергийно най-бедната държава в ЕС, с най-бедното население да кажеш "ще намерим друго решение, ще плащаме по-скъпо." Някои хора могат да плащат по-скъпо, други обаче са на ръба и не могат да плащат по-скъпо. Тези, които могат да си позволят да плащат по-скъпо и вземат решенията, трябва да мислят за тези, които не могат да си го позволят."

Това заяви президентът Румен Радев по време на визитата си в Испания. С тези думи той отново разкритикува правителството на Кирил Петков - този път, защото решило да търси алтернативи на спрения руски газ.

Вчера няколко пъти премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов заявиха, че няма да се подадат на рекет, каквото според тях е спирането на доставките на руски газ заради отказа ни да плащаме в рубли. Тримата са категорични, че искането нарушава договора и че ще търсят алтернативи на руския газ, които обаче може да повишат цената за крайните потребители. Същевременно енергийният министър заяви, че се готви проект за общоевропейска покупка на газ, който заради икономията от мащаба ще бъде няколко пъти по-евтин от руския.

Радев не отговори категорично дали ще снеме доверието си от правителството, ако парламентът вземе решение за изпращане на военна помощ на Украйна. Щял да изчака дебатите в пленарна зала. На този етап президентът нямало да свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), защото "темите са много".

На въпрос дали правителството се справя с кризите той отговори така: "Това ще го покажат хората, които все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли повече за българите, които са в най-затруднено положение в тези кризи".

Държавният глава коментира днешното изказване на Кирил Петков, който свърза изпращането на оръжия за Украйна с Априлското въстание, като сравнение "далеч от реалността".

България и Испания

Президентът увери, че България и Испания имат отлични отношения и политически диалог с големи възможности за сътрудничество.

"Това, от което можем да се учим и да си сътрудничим, е начинът, по който Испания осъществява своя зелен преход. Над 50% от енергетиката е от възобновяеми източници. У нас трябва да следваме и опита им в туризма - това е дестинация с целогодишен туризъм. Испания много разчита на нас за доставка на зърнени храни, страната е в първо място в нашата листа", каза Радев.

Това е първото посещение на български президент в страната от 1999 г. насам.

Радев се срещна и с премиера Педро Санчес. По-късно той и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Фелипе VI и кралица Летисия в двореца "Сарсуела". Утре президентът ще пилотира "Юрофайтър" - типът изтребители, които от февруари охраняват въздушното пространство на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

20

Човека

28.04 2022 в 21:49

Не знам как човек с образование и на такава позиция прави такива елементарни изказвания. Цинично е това което прави Русия. Осталото е следствие и светаго духа.

440

19

Pietro

28.04 2022 в 20:57

Този тулуп още си мисли, че е командир на ескадрила руски летящи ковчези. Радев, манталитът ти не става дори за фатмак. Дефицитът на интелект се отразява пагубно на всичко, което той изрече. Цяло нещастие е България да има президент, който и отвътре и отвън е червен.

1373

15

Johnny B Goode

28.04 2022 в 17:08

Вият на умряло руските резиденти и тролове. Няма руски газ, няма копейки.
Мъка, мъка....

-240

14

редовно четящ

28.04 2022 в 16:55

Объркал си държавите таваришч! Твой адрес савецкий саюз май!

9352

12

Анализи

28.04 2022 в 15:47

Цинични са приказките на Радев. Не си мръдна пръста или поне да каже нещо когато се строеше турски поток, защото щеше да разсърди господаря Путин. Нима не беше ясно, че няма никаква диверсификация. Сега да ми говори, че щяло да бъде по-скъпо откъде знае, но би трябвало да знае, че плащаме най-скъпо на Русия, защото се навеждаме и те ни мачкат. Стига толкова Радев, доказа, че не ставаш за президент, а за водач на 5-тата колона.