Радев се отказа да налага вето върху Закона за хазарта, утре излиза в Държавен вестник

Кристина Минчева 13 май 2024 в 17:06 2920 1

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника.

Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените в Закона за хазарта и изчаква мнението на съветниците си. 

Депутатите окончателно забраниха рекламата на хазарт в медиите в последния работен ден на 49-ото Народно събрание. Промените в Закона за хазарта бяха приети с пълно мнозинство, въпреки че между първо и второ четене редица медии, хазартни оператори, спортни клубове и други бизнеси реагираха със серия становища против забраната на хазартна реклама и изразиха мнение, че проектът не трябва да бъде приеман сега, а първо да има обществено обсъждане.

Законопроектът е на ГЕРБ и ДПС и бе внесен изненадващо в последните дни от 49-ото Народно събрание от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ). За два дни той мина на първо четене през бюджетната комисия и гласуван в пленарната зала. Именно заради него се свика извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси, за да може промените в Закона за хазарта да се гласуват и на второ четене преди депутатите да излязат в предизборен отпуск.

В началото на април в парламента беше внесен сходен законопроект от "Възраждане", в който отново се предвиждаше забрана на рекламата за хазарт. Тогава текстовете бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков