ЦИК хвана двама кандидат-депутати в три листи

Обявена е за недействителна регистрацията на кандидат-депутат с двойно гражданство

Кристина Минчева 13 май 2024 в 17:00 2817 0

Снимка Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви за недействителна регистрацията на трима кандидат-депутати. Двама от тях, Красимир Костов от "Солидарна България" и Станислав Сашев от "Народна партия истината и само истината", са се регистрирали в три избирателни района, а Радко Радев от "Величие" е с двойно гражданство. Въпреки нарушението Красимир Костов и Станислав Сашев ще участват в изборите за Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни.  

В ЦИК е постъпило писмо от "Информационно обслужване" АД, в което се съдържа информация за констатирани несъответствия в кандидатските листи, регистрирани в районните избирателни комисии в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г., като е посочено, че Красимир Костов Костов е регистриран като кандидат за народен представител в кандидатските листи на коалиция "Солидарна България" в три изборни района – 23 РИК – София, 24 РИК– София и 31 РИК– Ямбол.

От ЦИК констатират, че Костов се е регистрирал първо в 31 РИК – Ямбол и 23 РИК – София, поради което обявява регистрацията в 24 РИК – София за недействителна.

Станислав Емилов Сашев пък е регистрират за кандидат за народен представител в листи на партия "Народна партия истината и само истината" в три изборни района – 6 РИК - Врачански, 7 РИК – Габровски и 11 РИК – Ловешки. ЦИК констатира, че първите две по време регистрации на Сашев са в Габрово и Ловеч, поради което регистрацията в 6 РИК – Враца е обявена за недействителна.

Съгласно чл. 254, ал. 1 от Изборния кодекс кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само от една партия или коалиция най-много в два многомандатни изборни района. В случай че кандидат за народен представител бъде регистриран в повече от два многомандатни изборни района съгласно чл. 254, ал. 3 ИК, действителни са първите две по време регистрации. Така Костов и Сашев не са заличени от кандидатските листи на партиите, които представляват, и ще участват в изборите на 9 юни.

Относно Радко Радев, кандидат за народен представител от партия "Величие", ЦИК констатира, че той има регистриран настоящ адрес в Германия от 15.08.2014 г., поради което не отговаря на изискванията да е живял през последните 18 месеца в България, а именно от 09.12.2022 г.

"Централната избирателна комисия въз основа на извършена проверка на кандидатите за народни представители от ГД "ГРАО" при МРРБ съгласно Решение № 3078-ЕП/НС от 16 април 2024 г. констатира, че кандидатът Радко Иванчев Радев не отговаря на условията по чл. 65, ал. 1, изр. второ от Конституцията на Република България, съгласно което за народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните 18 месеца в страната. Видно от справката, изпратена от ГД "ГРАО" при МРРБ кандидатът Радко Иванчев Радев е гражданин на Република България и на Федерална република Германия, като има регистриран настоящ адрес в Германия от 15.08.2014 г., поради което не отговаря на изискванията да е живял през последните 18 месеца в Република България, а именно от 09.12.2022 г.", пише в решение на ЦИК от 10 май.

Така Радев няма участва в листите в Сливен и Ямбол, където се беше регистрирал.

Всички листи за парламентарните избори на 9 юни

Всички листи за европейските избори на 9 юни

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови