Трета световна война няма да стане заради размяна на удари между Израел и Иран, заяви проф. Чуков

По времето на администрацията на американския президент Обама, Иран са предложили да направят втора нефтена рафинерия във Варна, каза арабистът

OFFNews 22 април 2024 в 09:41 2553 0

Проф. Владимир Чуков

Снимка Стопкадър БНТ

Проф. Владимир Чуков

Турция иска да си върне статута на преговарящ. Ако - да речем, между Израел и Иран има размяна на удари, няма как да стане Трета световна война. Сега Турция иска да направи един дипломатически демараж (б.а. набиране на скорост).

Това заяви пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков по повод напрежението в Близкия изток. По думите му Турция иска да си върне статута на преговарящ между двете страни.

"Обяснението ми е, че след като Ердоган загуби местните избори в Турция - около 700-800 000 хиляди гласуваха за крайно ислямистки настроената формация. В едно от интервютата той дори каза "Газа ни победи". Тоест той сега се опитва да си вземе електората, който някога му принадлежеше - тези, които силно симпатизират на "Хамас", заяви обясни.

Проф. Чуков заяви, че има развитие на ниво "Хамас" и посочи скорошното изявление на турския външен министър Хакан Фидан, който обяви, че "Хамас" вече биха признали палестинска държава без армия.

"Хамас" са готови да се превърнат в политическа партия, като зачеркнат военното си крило. Сега дипломатическата цел на "Хамас" е да получи статут сред арабските държави на национално освободително движение - а не терористично", каза проф. Владимир Чуков.

В Иран започва да се говори за възобновяване на преговорите за иранското ядрено досие с американската администрация - нещо, което Вашингтон отрича, добави той. По думите му основният съюзник на Иран е Китай, не Русия, което важи още от 5 в. след Хр. В днешно време големият купувач на иранския нефт е Китай. 

"Иранският нефт е важен като глобална картина. Ние внасяме нефт от ОАЕ, Саудитска Арабия и т.н., но ако да речем Китай не внася от Иран, то тогава те ще потърсят този нефт от Саудитска Арабия. (...) Иран се опитва да бъде относително гъвкав. Дори навремето Иран са предложили да направят втора нефтена рафинерия във Варна. Тогава, когато бяха много свирепи санкциите - по времето на Обама", коментира арабистът.

По повод отпуснатото финансиране на Украйна от страна на САЩ проф. Чуков коментира, че ключова роля е изиграла визитата на бившия британски премиер Дейвид Камерън преди 2 седмици в Щатите. Той изтъкна, че преди да посети Белия дом, Камерън отиде във Флорида, където се срещна с Тръмп и му каза, че ако Путин спечели в Украйна, това би имало много силен резонанс и би окуражило Китай, Северна Корея и Близкия изток за подобни действия.

"Това оказа сериозен ефект върху Тръмп и той след това даде пресконференция, в която даде крачка назад", посочи проф. Чуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки