Арестуван в Австралия бивш US пилот от военноморския флот работил с китайски хакер

OFFNews 12 май 2024 в 16:36 5583 1

Дюган

Снимка БТА/АП

Даниъл Дюган

Бивш пилот от американския военноморски флот, който се бори срещу евентуална екстрадиция от Австралия в САЩ по американски обвинения в обучение на китайски военни пилоти да кацат на самолетоносачи, несъзнателно е работел с китайски хакер. Това предаде Ройтерс, като се позова на съдебен документ, подаден от адвоката на бившия пилот.

Петдесет и пет годишният Даниъл Дюган, който е натурализиран гражданин на Австралия, се опасява, че исканията на западни разузнавателни служби за чувствителна информация излагат семейството му на опасност, изтъква адвокатът му в съдебен документ.

Ройтерс отбелязва, че подаденият от адвоката документ подкрепя съобщената от агенцията и цитирана от БТА информация, според която има връзка между Дюган и осъдения китайски хакер Су Бин.

Дюган отхвърля обвиненията, че е нарушил американското законодателство за контрол над оръжията. Той е в австралийски затвор, откакто беше арестуван през 2022 г., когато се завърнал в Австралия след шестгодишен престой по работа в Пекин.

Австралийските власти ще вземат окончателно решение дали Дюган да бъде екстрадиран, след като делото му бъде разгледано от магистрат този месец в съд в Сидни.

Су Бин, който бе арестуван в Канада през 2014 г., се призна за виновен през 2016 г. за кражбата на дизайни на американски военни самолети чрез хакване на информационните системи на големи американски компании в сферата на отбранителната промишленост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1246

1

БотоксПутю

12.05 2024 в 23:50

Човекът решил да изкара и някой друг юан към американската пенсийка. К'во чак толкоз? Предвидливо е станал и австралийски гражданин. То да живееш до края на живота си в Китай не е работа. Спомних си за оново момче - Сноудън. Как ли се чувства в необятната Русия, щото бая години минаха?