Дания ограничава демонстрациите, на които се осквернява Коранът

OFFNews 31 юли 2023 в 09:42 482 0

Коран

Снимка Getty Images/Архив

Индонезийска мюсюлманка държи Корана на протест срещу палежа на свещената книга на исляма в Швеция

Датското правителство обяви, че иска да ограничи всякакви нови демонстрации, свързани с оскверняване на Корана, поради свързаните с това проблеми със сигурността, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Подобни демонстрации са от полза за екстремистите и всяват разделение, правителството възнамерява да "проучи" възможността за намеса в ситуации, "в които например се обиждат други държави, култури и религии и които могат да имат значителни отрицателни последици за Дания, особено по отношение на сигурността", се казва в изявление на външното министерство. 

"Това, разбира се, трябва да става в рамките на защитената от конституцията свобода на изразяване", допълват от министерството, като подчертава, че това е една от най-важните ценности на Дания.

Няколко неотдавнашни демонстрации в Швеция и Дания, включващи изгаряне или друго оскверняване на свещената книга на мюсюлманите, повишиха дипломатическото напрежение между тези две страни и Близкия изток. 

Датски и шведски посланици бяха извикани във външните министерства на много близкоизточни страни, за да им бъде изразен протест, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови