Фотографът на Азов Дмитрий Козацки получи Grand Press Photo 2022 за снимките от Азовстал

Красимир Крумов 04 юни 2022 в 11:11 2555 1

Снимка Дмитрий (Орест) Казацки

"Светлината ще победи".

Специалната награда за прес фотография на фондация Grand Press Photo за 2022 година получава Дмитрий Козацки, студент и воин от армията на Украйна, който беше взет в плен след излизане от подземията на металургичния комбинат в Мариупол, съобщиха организаторите на провеждания от 1997 година медиен конкурс. Снимките на „фотографа на полка“, които обиколиха света, представяха всекидневния живот на воюващите срещу руската агресия бойци в „Азовстал“.

Темата Украйна осезателно присъстваше в организирания всяка година в Познан, Полша, конкурс, а снимка на годината стана уловеният от поляка Войчех Гженджински момент, в който украинската пианистка Ирина Манюкина свири Шопен на бял роял в руините на току-що бомбардирания й дом.

Най-вълнуващ, според участниците в церемонията по награждаването е бил моментът с обявяването на специалната награда на Орест. В прощалния си пост преди да се предаде Дмитрий написа:

„Между другото, докато съм в плен, ще ви качвам снимки с най-добро качество, изпращайте ги за всички журналистически награди и фотоконкурси, ако спечеля нещо, ще е много хубаво след излизането ми. Благодаря на всички за вашата подкрепа. До скоро!"

Желанието му се сбъдна и, докато е в плен, студентът-боец получи професионално признание от журито на Grand Press Photo.

„Надяваме се, че Дмитрий ще си получи от нас този Диплом лично по време на конкурса догодина. Чакаме го да се върне жив и здрав!“ – каза от осветената с прожектори сцена Вероника Мировска, председател на фондацията Grand Press Photo.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews