Призиви и протести за спиране на военната операция в Рафах

В САЩ арестуваха участници в пропалестински протести

OFFNews 11 май 2024 в 07:58 2566 6

протести

Снимка БТА/АП

Пропалестински лагер в САЩ

Франция призова Израел да прекрати "незабавно" военната си операция в Рафах, която заплашва да създаде "катастрофална ситуация" за населението на ивицата Газа. Призивът беше отправен в изявление на френското външно министерство, публикувано в "Екс , предаде Франс прес.

"Призоваваме израелските власти незабавно да прекратят тази военна операция и да се върнат на пътя на преговорите, което е единственият възможен начин да се постигне незабавно освобождаване на заложниците и трайно прекратяване на огъня", се казва в текста.

"Подобна операция заплашва да предизвика катастрофална ситуация за цивилното население на Газа, което вече многократно е било разселвано", се допълва в изявлението на френската дипломация.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху смята, че е необходима операция в Рафах, за да бъде победен "Хамас". Въпреки международните предупреждения, от вторник насам израелската армия навлиза многократно в източната част на Рафах и дори пое контрола от палестинска страна на едноименния граничен пункт с Египет, като по този начин затвори ключов вход за конвоите с хуманитарна помощ.

Вчера армията заяви, че продължава "прецизната антитерористична операция" в някои сектори на източната част на Рафах и че е "ликвидирала терористични клетки".

"Франция призовава Израел незабавно да отвори отново пропускателния пункт "Рафах" към Египет, който е от съществено значение както за хуманитарния достъп до цивилното население, така и за да се даде възможност на най-уязвимите хора да напуснат ивицата Газа", заяви френската дипломация.

В САЩ полицията арестува десетки души по време на разтурване на пропалестински протесни палаткови лагери в Университета на щата Пенсилвания, в Масачузетския технологичен институт и в Университета на щата Аризона, предаде Асошиейтед прес.

При разтурването на пропалестинския протестен лагер в Университета на щата Аризона в град Тусон полицията използва и сълзотворен газ.

Протестни лагери изникнаха из кампусите на университети в САЩ и Европа. В тях студентите призоваха университетите си да спрат да правят бизнес с Израел или с компании, които подкрепят войната на Израел в Газа.

Според статистика на Асошиейтед прес от 18 април насам в най-малко 75 учебни институции в САЩ е имало протести лагери. Близо 2900 души са били арестувани в 57 колежа и университети при разтурване на лагери или при протести, преминали в сблъсъци със силите на реда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

beekeeper

12.05 2024 в 12:59

Държава Палестина ще има, колко и да не им се иска на модерните нацита.

3724

5

GB

11.05 2024 в 16:41

На тези студентски протести се забелязват (а и са арестувани) едни агитатори, които издигат лозунга на Хамас и на някои (не всички!) палестинци - "От реката до морето."

Тоест, агитират да се унищожи държавата Израел.

Твърдят, че Израел е нацистка държава, а пък палестинци участват в партии, има депутати, палестинци на висши длъжности, студенти, банкери, лекари...

Да се чуди човек.

Друго нещо също в странно. Араби и техни съмишленици изразяват омраза към Запада, но пък всички те очакват и настояват точно Западът да праща помощи, да гради инфраструктура, да доброволства, изобщо, да носи отговорността за палестинците!

318

4

Valioka

11.05 2024 в 14:37

Да би мирно седяло, не би чудо видяло... Искат да унищожат Израел - гольовци голи, помпани от исляма и подкрепяни от смрадливите русняци... Никой не ги ще - нито саудитите, нито Египет, нито Йордания.... Иран като ги харесва, да ги прибира - имат достатъчно територия. Палестинска държава - смешници...

-1745

3

ob1

11.05 2024 в 12:43

Ти ли ще плямпаш за кланета, оркопоклонник?!?

11300

2

yoghurt

11.05 2024 в 09:42

Демотиватор, явно знаят нещо повече от онова, което ни се представя от медиите. Явно че кланетата на десетки хиляди цивилни под предтекста на инвазия от палестинци (над най-строго пазената граница на света, която внезапно и точно на правилното място бива оголена от охрана) не им харесват, може би на теб ти харесват повече. Явно форсираното разселване на чужда територия не им харесва. Явно неспазените обещания и лицемерието им преливат чашата. Явно това, че са беззащитни пред нацизма на Израел играе някаква роля.

400

1

демотиватор

11.05 2024 в 08:33

"Палестинската автономия Газа" е юридически част от Израел. Следователно там могат да навлизат каквито и да са органи на еврейската държава.
И ако по тях не се стреля (терористичната организация Хамас) и, разбира се, се освободят заложниците, то и евреите по никого няма да стрелят, а ще се погрижат за хуманитарните мерки. И войната ще свърши на момента.
Така че защо протестират в същност?!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков