Испания е доставила на Украйна противокорабни ракети AGM 84 Harpoon

OFFNews 28 февруари 2023 в 19:18 5849 2

Снимка ВМС на САЩ

Испания е доставила на Украйна партида от пет противокорабни ракети AGM 84 Harpoon, съобщи специализираният испански портал InfoDefensa.

Ракетите вече са доставени и се намират на територията на Украйна, твърди профилираният във военното разузнаване холандски портал Oryx, който обобщава доставянето на различни въоръжение за Киев.

Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес изброи в пакет, следвайки политиката за поверителност, материалите, които Мадрид е предал на Киев но без да влиза в детайли. Въпреки това в списъка присъстваха „пет военноморски системи“. Тези „морски системи“ вероятно са противокорабните ракети Harpoon, предположи испанският „La Razon“.

В Испания Harpoon е на въоръжение на фрегати от ВМС в продължение на вече 4 десетилетия. За носител в кралските Военно-космически сили се използват и бойните самолети F-18. Тази противокорабна ракета е на доизживяване в испанските въоръжени сили и ВМС са избрали неин заместник – норвежкия NSM.

От началото на войната стана известно, че ВСУ е в състояние да изстрелва от руски самолети и от автомобилни шасита боеприпаси, предназначени за авиацията и флота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1845

2

ob1

01.03 2023 в 10:41

Мхмм, унищожават ги руZките корабли със стоманените си бордове... вярно, че като страничен ефект след това потъват, но ракетите са унищожени!

145

1

Джендо Джедев

28.02 2023 в 19:35

Прекрасно! Рашняците ще кажат, че са унищожили 10. :D