Китайска журналистка излежа 4-годишната си присъда заради COVID-19

OFFNews 13 май 2024 в 11:59 1571 1

Снимка GettyImages

Китайска журналистка, пратена в затвора заради репортаж за началото на епидемията от COVID-19 в Ухан, излежа четиригодишната си присъда, съобщи Си Ен Ен. Джан Джан е отразявала събитията в Ухан след пълното блокиране на 11-милионния град. Тя е независим журналист, който е показал реалността на място, тъй като китайските власти налагат строга цензура върху медийното отразяване.

Джан Джан е задържана през май 2020 г. и няколко месеца по-късно е осъдена на четири години затвор за "предизвикване на спорове и проблеми" - обвинение, което китайското правителство често използва за преследване на дисиденти и активисти за правата на човека.

Организацията "Репортери без граници", която през 2021 г. присъди на Джан своята награда за свобода на печата, призова "международната общност да окаже натиск върху властите, за да осигурят безусловното ѝ освобождаване в понеделник".

В началото на февруари 2020 г., няколко дни след като Ухан е блокиран, Джан пътува от Шанхай до централния китайски град, за да съобщи за разпространението на вируса и последвалите опити за овладяването му. Тогава властите затягат цензурата върху държавните и частните китайски медии.

В продължение на повече от три месеца журналистката документира откъси от живота в затворения град Ухан и суровата реалност, с която се сблъскват жителите му - от препълнените болници до празните магазини. Тя публикува своите наблюдения, снимки и видеоклипове в Wechat, Twitter и YouTube, които са блокирани в Китай.

В средата на май публикациите ѝ рязко спират, а по-късно става ясно, че е била задържана от полицията и върната в Шанхай.

В пространно изявление, публикувано през юли 2020 г., Министерството на външните работи отрича китайското правителство да се е разправяло с журналисти, които "са упражнявали правото си на свобода на словото в интернет" по време на пандемията.

"В Китай никой не бива наказван или санкциониран само заради това, че прави забележки. През цялото време китайското правителство е провеждало реакцията си по COVID-19 по открит и прозрачен начин и е постигнало широко признати постижения", се казва в изявлението.

Джан е една от редица независими репортери, които са задържани или изчезват в началото на пандемията, тъй като китайските власти ограничават отразяването на вируса, а пропагандните медии представят реакцията на Пекин като ефективна и навременна.

Властите контролират стриктно пресата, като същевременно блокират повечето чуждестранни медии чрез Голямата защитна стена - огромния апарат за онлайн цензура и наблюдение.

"Репортери без граници" нарежда Китай на 172 място от 180 държави по света в годишния си индекс за свобода на печата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

13.05 2024 в 13:10

"...четири години затвор за "предизвикване на спорове и проблеми" "

Колко убав закон, по него тука май (почти) всички сме за пандиза... (ジ)
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков