Ексклузивно Екзит пол за НС към 20 ч.: Величие остават извън парламента (обновена)

Косово изгони двама руски дипломати

OFFNews 24 октомври 2021 в 09:25 1356 0

Снимка Pixabay

Прищина

Двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата в Косово и са напуснали страната.

Изгонването им разпореди вчепа президентът Вьоса Османи заради "действия, които рискуват да застрашат националната сигурност". Косовските институции са „решени да се борят със злокачественото влияние на Руската федерация и нейните пълномощници в региона“, написа Османи в Туитър.

Обществената Радио и Телевизия на Косово (RTK) показа снимки с напускането на руснаците и преминаването им на сръбската граница, съобщава АФП. РТК съобщава и имената им - Денис Венгерский и Алексей Кривошеев - и допълва, че дейността им, наблюдавана от Косовската разузнавателна дейност, е „несъвместима с дипломатическия им статут“.

През януари Кривошеев е бил експулсиран от Албания за системно нарушаване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Русия не признава независимостта на Косово от Сърбия и е водещ съюзник на Белград в лобирането срещу международното признаване на Прищина, отбелязва АФП. Въпреки това Москва запазва дипломатическо присъствие в Прищина, базирано на акредитация към мисията на ООН.

В своя реакция руското МВнР обяви решението на Косово за дипломатите „сериозна провокация“.

„Самопровъзгласилите се косовски власти и силите зад тях не спират да извършват провокативни действия срещу руските дипломати в Република Сърбия. Организирана е нова провокация, чиято цел е да постави под въпрос придържането на Русия към Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, коментира говорителката на руското външнополитическо ведомство Мария Захарова, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови