Москва съобщи за 50 свалени украински дрона. Украйна е била атакувана със 7 ракети

OFFNews 20 април 2024 в 15:25 1134 0

Снимка GettyImages

Украйна е насочила 50 безпилотни самолета към територията на Русия тази нощ, съобщи днес Министерството на отбраната в Москва, като атаките изглежда са били насочени към енергийната инфраструктура на страната, предаде Асошиейтед прес. Междувременно Русия е атакувала Украйна през нощта със седем ракети, а противовъздушната отбрана е свалила две ракети и три разузнавателни дрона, съобщиха украинските военновъздушни сили.

Петдесет безпилотни самолета са били свалени от противовъздушната отбрана над осем руски региона, включително 26 над западната Белгородска област в близост до украинската граница. Двама души са загинали по време на обстрела, след като експлозиите са предизвикали пожар, който е подпалил дома им, написа в социалните мрежи губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков. Той съобщи и за загинала бременна жена, предаде АФП.

Съобщава се, че дронове са били унищожени и над Брянска, Курска, Тулска, Смоленска, Рязанска и Калужска област в западната и южната част на Русия, както и в Московска област. Много от ударите с дронове изглежда са били насочени към енергийната инфраструктура на Русия.

Ръководителят на Калужска област Владислав Шапша заяви, че удар с дрон е предизвикал пожар в електрическа подстанция, а губернаторът на Брянск Александър Богомаз и този на Смоленск Василий Анохин също съобщиха за пожари в горивни и енергийни комплекси.

През последните месеци руските рафинерии и петролни терминали се превърнаха в приоритетни цели на украински безпилотни атаки, отбелязва АП.

От месеци украинските разработчици на дронове увеличават обхвата на оръжията, тъй като Киев се опитва да компенсира недостатъчния си брой оръжия и войници на бойното поле. 

Междувременно Русия атакува Украйна през нощта със седем ракети, а противовъздушната отбрана свали две ракети и три разузнавателни дрона.

Олег Кипер, ръководител на Одеска област в Украйна, заяви, че балистични ракети са повредили инфраструктурата през нощта, но не предостави повече подробности. Предишни атаки срещу черноморския град в петък повредиха пристанищна инфраструктура, включително два терминала за износ на храни, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки