Над 569 тона помощи са били доставени през временното пристанище край Газа

OFFNews 21 май 2024 в 11:07 456 0

Снимка GettyImages

Над 569 тона хуманитарна помощ са доставени през временното пристанище край Газа, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ. Не цялата помощ обаче е достигнала до складовете, предаде Ройтерс.

Доставките на помощи започнаха да пристигат на изграденото от САЩ пристанище в петък, на фона на нарастващия натиск от международната общност върху Израел да позволи повече хуманитарни доставки в обсадения палестински анклав.

ООН съобщи, че 10 камиона с хранителни помощи са получени в петък в склада на Световната продоволствена програма в Дейр ел Балах в Газа. В събота обаче само пет камиона са стигнали до склада. Единадесет други са били изпразнени от палестинци, преди да стигнат до местоназначението си.

"Това е многонационална акция за допълнителна помощ за цивилните палестинци чрез морски коридор, който е изцяло за хуманитарни нужди. В доставките са включени стоки, дарени от редица държави и хуманитарни организации", допълниха от Централното командване на САЩ.

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище край Газа, предназначено да улесни доставката на хуманитарна помощ, бе завършено на 8 май, но но не можа да бъде придвижено до определеното място поради лоши метеорологични условия, съобщи тогава Пентагонът.

Според настоящия план хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в пристанището. След това помощта се прехвърля на спомагателни съдове и се доставя на специално създаден кей. Оттам тръгват камионите.

"Целта е ежедневно да се доставят около 500 тона хуманитарна помощ в Газа", каза адмирал Брад Купър, командващ Централното командване на военноморските сили на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови