Няма планове за незабавен отговор срещу Израел, заяви Иран

Израел няма да поеме публично отговорност за удара тази нощ

OFFNews 19 април 2024 в 10:47 1400 1

Ирански знамена

Снимка Pixabay

Не сме били атакувани от чужбина и обсъжданията клонят по-скоро към проникване, отколкото към атака", казва ирански официален представител.

Иран няма планове за незабавен отговор срещу Израел, заяви днес пред Ройтерс високопоставен ирански служител, часове след новината, че Израел е извършил атака на иранска територия.

"Не е потвърдено, че източникът на случилото се е чуждестранен. Не сме били атакувани от чужбина и обсъжданията клонят по-скоро към проникване, отколкото към атака", каза иранският официален представител, говорил при условие за анонимност, пише БТА.

Тази нощ Израел атакува Иран, ракети удариха обект в Иран, съобщи телевизия Ей Би Си, позовавайки се на американски служител, докато иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната.

Израел няма да поеме публично отговорност за удара тази нощ по обект в централната част на Иран, съобщи израелският вестник "Джерузалем пост". Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са "стратегически", съобщава още БТА.

"Джерузалем пост" цитира следните думи на своите източници: "Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван".

Според източниците на изданието Иран говори за "експлозия в завод", а не за ракетен удар, защото иска да избегне ескалация на напрежението. За информаторите на "Джерузалем пост" не е ясно защо от Пентагона са разкрили пред американски медии, че в атаката е замесен Израел - според тях от САЩ са могли да запазят мълчание, което би запазило достойнството на Иран, а и самите американци биха избегнали покачване на напрежението.

Информация на "Джерузалем пост" гласи, че в продължение на 24 часа министър-председателят на Израел и Бенямин Нетаняху цялото ръководство от областта на сигурността и дипломацията е било във военната база "Киря" в Тел Авив, където са съгласували действия с партньорите си от региона Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Вестникът пише, че страни от региона са обявили пред Израел, че ако Иран атакува, те са готови да помогнат. Според информацията на "Джерузалем пост" Израел е информирал САЩ за удара.

Изданието отбелязва, че високопоставен представител на САЩ също е потвърдил тази сутрин, че нападението се е състояло, като е заявил "Не сме изненадани". За израелския новинарски сайт "Уала" и този представител на САЩ е потвърдил, че Израел е предупредил САЩ за удара.

"Блумбърг" информира, че израелски представители са уведомили САЩ в четвъртък, че ще осъществят удар в следващите 24 до 48 часа.

Междувременно американският телевизионен канал Ен Би Си обърна внимание на факта, че ударът е нанесен навръх рождения ден на върховния лидер на Иран Али Хаменей. Днес той навършва 85 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

19.04 2024 в 11:29

""Не е потвърдено, че източникът на случилото се е чуждестранен. Не сме били атакувани от чужбина и обсъжданията клонят по-скоро към проникване, отколкото към атака", каза иранският официален представител, говорил при условие за анонимност, пише БТА.

На козолюбците тепърва ще почнат да им проникват разни работи по разните отверстия. Кеф как си подвиха опашката щом видяха дебелия край, обаче. Евала на Израел!"

На козолюбците тепърва ще почнат да им проникват разни работи по разните отверстия. Кеф как си подвиха опашката щом видяха дебелия край, обаче. Евала на Израел!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки