Обрат в Конгреса? Републиканецът Джонсън вече настоява за помощ за Украйна

OFFNews 18 април 2024 в 11:36 6238 7

Майк Джонсън

Снимка Getty Images

Майк Джонсън

Републиканският конгресмен Майк Джонсън (Луизиана) може да наклони част от консерваторите в подкрепа на помощта за Украйна след знакова смяна на позицията си, съобщава американските медии.

Предстои Конгресът на САЩ да гласува законопроекти за чуждестранна военна помощ - за Украйна и Израел. От месеци американската помощ за Украйна е блокирана от републиканците в Конгреса и се подкрепя от демократите.

В знаково изказване говорителят на долната камара (Камарата на представителите) Майк Джонсън неочаквано изрази подкрепа за законопроектите, като каза, че помощта за Украйна е изключително важна.

"Председателят на Камарата Майк Джонсън ще се осланя силно на демократите, за да придвижи през следващите дни поредица от законопроекти, предвиждащи помощ за Украйна, Израел и други демократични съюзници в чужбина - стратегия, която признава нюансите на управлението в разделения Вашингтон, но също така увеличава риска от отстраняването му от недоволните консерватори", отбелязва вашингтонското издания The Hill.

Преди това Джонсън отхвърли законопроект за чуждестранна помощ, одобрен в Сената. Тази инициатива беше подкрепена от демократите. Според анализатори така говорителят се опита да смекчи позицията на острите републикански критици и да възприеме по-консервативен подход към спорната чуждестранна помощ. В същото време той прокарва законопроект за сигурността на границите, който също има за цел да привлече консерваторите за гласуване.

Медиите подчертават, че тази стратегия на Джонсън за насърчаване на почти 100 милиарда долара чуждестранна помощ е довела само до влошаване в редиците на неспокойната републиканска десница и е повишила риска за оставането му на поста.

Няколко републиканци заявиха, че няма да подкрепят инициативите на Джонсън. По-конкретно, тримата най-твърдолинейни републиканци в Комитета по процедурите ще се противопоставят на поднасянето на законопроектите за гласуване, пише The Hill.

Въпреки силните критики Джонсън миналата седмица получи подкрепа от бившия президент Доналд Тръмп, който каза, че председателят "върши много добра работа", припомня изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

7

Джендо Джедев

18.04 2024 в 16:27

И тоя претърпя катарзис. Като Шиши... Каква карикатура!

3714

6

GB

18.04 2024 в 14:49

Зла свекърва, и Джон Маккейн поддържаше онази консервативна политика, която държеше Империята на злото в рамки.

1000

5

Зла свекърва

18.04 2024 в 13:34

Години наред симпатизирам на републиканската партия. Заради Рейгън. Заради про-дясната й политика. Заради про-лайф политиката им.

Но това, че зарязаха Украйна и превърнаха Европа в заложник на настроенията на един неуравновесен женкар не мога да им го простя.

Те са се подписали като държава, че ще гарантират териториалната цялост на Украйна, когато убеждават Украйна да се откаже от ядрените си оръжия.

Украйна се отказва. Двадесет години по-късно тя е нападната, Крим е превзет, руснаците подклаждат и директно подпомагат военно откъсването на Донецк и Луганск.

Така че САЩ не могат просто да се правят на странични наблюдатели. Щом са убеждавали Леонид Кравчук да се откаже от ядрените си оръжия (третият най-голям арсенал в света по това време) и да се присъедини към Договора за неразпространение на ядрени оръжия като неядрена държава, тогава трябва да спазват ангажиментите си.

Наследниците на Рейгън нямат право да правят така!

-1650

4

ob1

18.04 2024 в 13:14

Крайно време...
Украйна може да нарита орките обратно, трябват и само инструментите за това.

400

3

демотиватор

18.04 2024 в 13:10

Радостно е, да, но не е на 100% сигурно още.
Байдън бил казал, че ще подпише, но не и всички републиканци (гласуването в ПП е в събота).
Също Джонсън настоява по скоро за кредитиране на Украйна, а не безвъзмездно...
Но нека първо ги дадат сега тия 60млд., това е най-важното!
Ето повече подробности он VoA:
https://www.golosameriki.com/a/us-house-ukraine-israel-aid-bills-to-be-filed-wednesday-speaker-says/7573921.html

2550

2

alfakentavur

18.04 2024 в 12:47

Айде давайте по-бързо тази помощ, че са се нароили много хлебарки, така де - орки, за печене!

-10000

1

Джо Байдън ще спечели изборите и ще е отново Президент на САЩ .
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки