Осъдиха лидер на ''Алтернатива за Германия'' заради нацистки слоган

OFFNews 15 май 2024 в 13:10 1255 2

Снимка GettyImages

Германският съд осъди лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"  заради използване на забранен нацистки лозунг, съобщава "Политико". Бьорн Хьоке, който оглавява АзГ в източната германска провинция Тюрингия, беше глобен с 13 000 евро за закриване на предизборна реч през 2021 г. с фразата: "Всичко за Германия!"

Тя е забранена в политическите речи в Германия, тъй като е била използвана от "Щурмовите войски" на Адолф Хитлер, паравоенни формирования, които изиграват централна роля в превземането на властта от нацистите през 30-те години на миналия век. Лозунгът е изписан върху камите на бойците.

Хьоке твърди, че не е знаел, че забраненият лозунг е бил използван от щурмовите части на Хитлер. Неговите критици отхвърлиха тази защита, отбелязвайки, че Хьоке е бил учител по история преди да стане част от "Алтернатива за Германия".

Висшият съд постанови в понеделник, че Германската федерална служба за защита на конституцията, разузнавателната агенция, натоварена да следи антиконституционните групи в страната, има основание да класифицира АзГ като "заподозряна екстремистка" организация. Това обозначение позволява на агенцията да наблюдава партийни политици чрез подслушване и информатори.

Хьоке и други лидери на АзГ отхвърлиха подобни мерки като антидемократични и твърдят, че процесът срещу използвания от тях лозунг на "Щурмовите войски" е част от по-широки държавни усилия за осуетяване на възхода на партията чрез репресии.

Той за първи път привлече вниманието на международната общност с реч от 2017 г., в която се оплакваше от изграждането на мемориал на Холокоста близо до Бранденбургската врата в Берлин. Наричайки германците "единствените хора в света, които са поставили мемориал на срама в сърцето на своята столица", Хьоке поиска "завъртане на 180 градуса" в политиката за паметта на страната. През 2019 г. съд постанови, че той може с основание да бъде наречен фашист заради възгледите си.

Въпреки противоречията, влиянието на Хьоке в партията нарасна през последните години. Той запазва солидна подкрепа в Тюрингия, близо до чешката граница, където се кандидатира за премиер преди регионалните избори през септември.

В скорошно проучване АзГ  беше най-популярната партия в Тюрингия с голяма преднина с 30% подкрепа. В национален мащаб партията е на второ място с около 18%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

2

dolivo

15.05 2024 в 13:57

Путин харесва

2550

1

alfakentavur

15.05 2024 в 13:14

Глобата трябва да 10 пъти по-голяма за нацитски "слоган" (на български - девиз), ако е платен с рубли.
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието