Погребват Михаил Горбачов до съпругата му Раиса

OFFNews 03 септември 2022 в 07:06 2638 4

Михаил Горбачов

Снимка Getty Images/Архив

Михаил Горбачов ще бъде погребан днес в Москва

Единственият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде погребан днес в Москва. Той почина във вторник на 91-годишна възраст, тялото му ще бъде положено в Новодевическото гробище до съпругата му Раиса. Преди това ще има траурна церемония в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична сграда близо до Кремъл, която се използва за държавни погребения още от съветско време.

Церемонията няма да бъде равносилна на държавно погребение, президентът Владимир Путин няма да присъства, както и други световни лидери, отбелязва Асошиейтед прес.

В четвъртък Путин се прости отделно с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му, а причината за това, както съобщи Кремъл, е прекалено натовареният график на руския президент, който ще му попречи да присъства на погребението днес. 

Сравнително по-скромната погребална церемония отразява сложното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е почитан на Запад заради прекратяването на Студената война, но е презиран от мнозина в родината си заради разпадането на Съветския съюз и последвалия икономически крах. 

Ако Кремъл беше обявил държавно погребение за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати покани на чуждестранни лидери, нещо, което руското президентство очевидно не е искало да прави в условията на покачващо се напрежение със Запада заради войната в Украйна, допълва БТА. 

Руската общественост остава също толкова разделена по въпроса за наследството на Горбачов. Едни го величаят, че е сложил край на Студената война и на седем десетилетия тоталитарно управление, а други го обвиняват в предателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

4

случайно прочетох

03.09 2022 в 12:21

Светъл път на Горбачов, един достоен представител на хомо сапиенс! Поклон!

2051

3

Propaganda

03.09 2022 в 11:14

Голям беше Горби!Визионер и миролюбец.
Опита се да превърна робите си в хора, но руската психика си иска веригите.

А днес един джуджак окончателно погреба наследството му и откъсна ссср2 от Цивилизования свят. Окончателно.

Да пийне по едно горе с Рейгън и Лейди Тачър - спасителите от съвецката чума.

1273

2

Johnny B Goode

03.09 2022 в 10:16

Горбачов - враг номер едно на пернишката селищна система.