Рамзан Кадиров се бори с некроза на панкреаса от 5 г. Москва подготвя негов наследник

OFFNews 22 април 2024 в 14:46 4960 4

Кадиров

Снимка Спутник

Рамзан Кадиров, заедно с депутата Адам Делинханов и председателя на чеченския парламент Магомед Даудов.

През януари 2019 г. чеченският лидер Рамзан Кадиров е диагностициран с панкреатична некроза, съобщи "Нова газета Европа".

След това често започва да си взима отпуск поради "временна нетрудоспособност" и да пропуска важни обществени събития. Например пропуска федералното обръщение на Путин през февруари 2023 г., запазва мълчание по време на бунта на Пригожин и изпусна срещата между руския президент и ръководителите на севернокавказките региони по любимата му тема - туризма.

През септември 2023 г. настъпва "предсказуема криза" на заболяването - Кадиров е хоспитализиран в Централната клинична болница на президентската администрация с остра белодробна недостатъчност, твърдят журналистите, като се позовават на източници от самата болница и Управлението на ФСБ за Чеченската република. Това е било предшествано от предозиране с транквилизатора Dormicum, който Кадиров използвал срещу "силни болки, безсъние и повишена тревожност".

Източникът от болницата разказва, че данните от томографията на мозъка на Рамзан Кадиров са депресирали близките му. Според близък до чеченския силовик и депутат от Държавната дума Адам Делимханов родзнините на чеченския лидер реагирали по следния начин: "Старият лидер вече го няма, (новата) болест ще го засегне сериозно. Дори и да се възстанови, няма да е ни жив, ни мъртъв..."

Видът на Кадиров се променя през 2019 г.   Снимка: grozny.tv

След това пиар екипът на Кадиров започва "мощна кампания на федерално ниво", за да отклони вниманието на обществеността от темата за здравето му. В нея участват "висши руски политици", включително Путин, който се е видял с чеченския лидер четири пъти през миналата година.

Именно пиарите на федерално ниво, съгласувано с президентската администрация, посъветваха Кадиров да публикува видеоклип с побоя над родения в Крим Никита Журавел, отбелязва "Новая газета Европа". След това АП стартира "дългогодишната тема" със сина на чеченския лидер, който е удостоен с всевъзможни титли и ордени "като главен защитник на исляма в Русия".

"В тези и без това трудни времена Кремъл е изправен пред проблем, който сам си създаде, като изгради твърд и същевременно много крехък модел на еднолична власт в Чечения. Но здравословното състояние на 47-годишния Рамзан Кадиров не оставя надежда за неговото възстановяване и сега Москва трябва бързо да реши как да поддържа стабилността, след като бруталният чеченски диктатор си отиде.

Този проблем няма просто решение: никой от присъстващите в публичното пространство приближени на "падишаха" не е способен да се превърне в негово точно копие и да управлява региона по модела на Кадиров. Втори Кадиров няма да има - Москва осъзнава това, както и най-близките сътрудници на чеченския лидер и членовете на неговото семейство, които водят кървави битки за ръководните постове в републиката", пише още "Новая газета Европа".

Изданието посочва още, че на 18 декември в Москва се провежда 21-вият конгрес на "Единна Русия", на който делегатите одобряват кандидатурата на Владимир Путин за пети президентски мандат.

"Това събитие не се различаваше от предишните, с изключение на едно: за почти първи път един от централните оратори на конгреса беше чеченец. И това не беше Рамзан Кадиров, а "руски военен деятел" - генерал-майор Апти Алаудинов, командир на чеченското доброволческо обединение на специалните сили "Ахмат", който получи това военно звание, както и звездата на Герой на Русия, в украинските окопи.

Облечен в непретенциозна военна щабна куртка, в добре прилягаща зелена барета, със спретната брада, Алаудинов се чувстваше уверено на сцената, на която току-що беше Путин. Пред високопоставена публика (в партера седеше целият цвят на "Единна Русия", начело с Дмитрий Медведев) Алаудинов говореше без да чете, без паразитни думи и почти без акцент. Очарователната му усмивка остана на лицето му през цялото време на речта му", посочва изданието.

Апти Алаудинов    Стоп кадър от YouTube от конгреса на "Единна Русия"

И допълва, че от идеологическа гледна точка речта му е била калибрирана до най.молкия детайл. В интонационно отношение обаче тя рязко контрастирала с агресивния маниер на останалите кадировци, които не могат да си отворят устата, без да заплашат на лош руски език, че ще "вкарат куршум в челото" или ще "отрежат главата".

"От друга страна, Алаудинов се представи на публиката като цивилизован чеченски силовик - нещо, с което почти свикнахме през последните 17 г. Той използва артистично и точно трибуната на конгреса на "Единна Русия", като даде знак на публиката: "Аз съм добър чеченец!". Интересно е да се отбележи, че след дискусията на Путин за традиционните ценности и, разбира се, за религията, Алаудинов пет пъти подчерта думата "бог". Само веднъж в речта си той използва думата "Аллах" и дори тогава го направи по-скоро неволно, когато завърши речта си под аплодисменти със задължителната за всички кадировци реч: "Ахмат - сила. Русия е сила. Аллаху Акбар".

Тази декемврийска реч на Апти Алаудинов е първият важен сигнал за стремителното му издигане. През януари се появи новината, че Алаудинов е пълномощник на Путин за президентските избори. През февруари ръководителят на Чечня го поздравява за отличното завършване на Академията на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Именно тогава най-близките сътрудници на Кадиров започват да разпространяват слухове с нескрита завист, че Алаудинов вече е назначен на висок пост в Министерството на отбраната - почти първи заместник-министър.

От гледна точка на военната йерархия това изглеждаше като истински абсурд, тъй като Алаудинов, който никога не беше служил дори в наборна служба, имаше толкова общо с армията, колкото главата на Чечения с Руската академия на науките. Разбира се, длъжността заместник-министър на отбраната явно не е била "по мярка" за Алаудинов - подобно назначение би предизвикало категорично отхвърляне сред военните. Въпреки това всичко говореше, че за него се подготвя някакво назначение във военното ведомство. В противен случай какъв беше смисълът да учи за степен в Академията на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация?", коментира още изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

23.04 2024 в 07:27

Ами да присадят (ако могат де) панкреас. Толкова трупове извозват всеки ден. Панкреаси в изобилие.

-1650

3

ob1

22.04 2024 в 23:41

Стига толкова борба, 72 козички го чакат вече :)

2550

2

alfakentavur

22.04 2024 в 19:45

Ако не е 15-годишния му син, който печели състезания, на които не участвал, и бие арестанти, то аз ще се кандидатирам!

345

1

Джендо Джедев

22.04 2024 в 17:40

"Източникът от болницата разказва, че данните от томографията на мозъка на Рамзан Кадиров са депресирали близките му."

Нищо чудно- oткрили са, че липсва!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки