Русия връща Корекомите

OFFNews 21 май 2024 в 14:21 3243 5

Берьозка

Снимка Facebook

Берьозка

В двата най-големи града на Русия - в столицата Москва и Санкт Петербург, ще бъдат открити специални безмитни магазини за служители на дипломатически мисии, съобщава агенция "РИА Новости", позовавайки се на съобщение на информационния отдел на Главното управление за обслужване на дипломатическия корпус към руското МВнР. Както OFFNews писа, такава акция имаше и през 2022 г.

"В момента се работи по документалното оформление на дейността на тези магазини," допълват от пресслужбата, като уточняват, че се подготвя пакетът документи, свързани с фирмата, която ще организира безмитната търговия. От магазините ще пазаруват не само служители на дипломатически мисии, а и такива от консулски учреждения и други международни организации.

Магазините ще работят на принципа на прочутите по времето на бившия СССР "Берьозка". Техен аналог в България преди 10 ноември 1989 г. бяха магазините от веригата "Кореком", където се пазаруваха западни стоки с валута, като право на това имаха само чужденци (дипломати, търговски представители и т.н.), както и българи, работили зад граница, т.е. имащи право по тогавашните разпоредби да притежават валута.

Цените във възраждащите се корекоми в Русия ще бъдат в рубли, долари и евро. В тях ще може да влизат и да пазаруват само лица, получили акредитация от руското външно министерство. След купуването на каквато и да било стока от тези магазини, ще се издава касов бон с надпис Duty Free, в който може да има и лични данни на клиента.

Въпреки удивителната прилика със социалистическите "Берьозка" от пресслужбата на МВнР, твърдят: "Грешка е магазините за бъдат смятани за възродени "Берьозки" от съветско време, в които, освен чужденци, можеше да пазаруват и наши граждани при наличие на чекове от Внешпосилторг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

кинджал

21.05 2024 в 21:23

Следващата стъпка е връщане на крепостничеството. Вече има солидна база.

-1845

4

ob1

21.05 2024 в 17:10

"Цените във възраждащите се корекоми в Русия ще бъдат в рубли, долари и евро"

Вероятно с курс 1 USD= 1EUR = 1 kg RBL

900

3

Маги Стралска

21.05 2024 в 15:57

ссср се завръща.....

12407

2

Bad Horse

21.05 2024 в 15:19

Първите такива магазини за "специални" клиенти са били направени от чекистите за разпродаване на вещите на "враговете на народа". Другарите прибират, примерно, някой мръсен кулак, буржуй или лево-дясно-центрискти уклончик, конфискуват му имуществото, пооткрадват каквото могат и останалото отива в специалния магазин за номенклатурчици на евтина цена. Защо да става зян?

Постепенно, това се превръща в една от привилегиите на номенклатурата. Евтини магазини за качествена стока, която редовите ватници да гледат и цъкат завистливо.

2099

1

Mateevk

21.05 2024 в 14:53

Грешка е, че си избрахте Путин за пети път. Човек един път може да сгреши, втори път също, трети път..., но 5 пъти, това вече е диагноза. Приятно пазаруване в Берьозка, която няма нищо общо с Кореком!