САЩ обмисля да санкционира батальон на израелските отбранителни сили

OFFNews 22 април 2024 в 11:14 900 0

Снимка GettyImages

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля санкции срещу батальон на израелските отбранителни сили, съобщават световните медии. Става въпрос за военна част от бойци от силно религиозните среди в Израел, които действат в окупирания Западен бряг, където се предполага, че са извършили множество нарушения на човешките права срещу палестинци.

През 2022 година батальонът беше обвинен за насилие, довело до смъртта на 78-годишен палестински американец. Тогава командирът на батальона беше порицан, а двама военни уволнени.

Ако бъдат наложени санкции, то те ще бъдат заради действия на военните срещу палестинците преди атаката на "Хамас" от 7 октомври и последвалата операция на Израел, уточнява Ройтерс.

Спекулациите за възможни наказания предизвикаха остри реакции на властта в Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че подобен ход би бил "върха на абсурда".

"В момент, в който нашите войници се борят с терористични чудовища, намерението да се санкционира подразделение на отбранителните сили е върхът на абсурда и морално дъно", посочи Бенямин Нетаняху.

Той заяви: "Яростно ще защитавам израелските отбранителни сили, нашата армия и нашите бойци, тъй като нашите войници са обединени, за да ни защитят на бойното поле, ние сме обединени, за да ги защитим на политическото поле."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в петък, че предстои да оповести дали конкретни израелски военни или полицейски части подлежат на санкциониране.

Израелската армия посочва, че батальонът е активна бойна единица, която действа в съответствие с принципите на международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки