Шефът на израелското военно разузнаване подаде оставка

OFFNews 22 април 2024 в 11:20 992 1

Халави

Снимка "Джерусалим поуст"

Ген.-майор Ахарон Халива

Ръководителят на израелското военно разузнаване генерал-майор Ахарон Халива е подал оставка.

Той ще остане на поста, докато бъде назначен негов наследник, се казва в изявление на военните, цитирано от Ройтерс.

Малко след това ЦАХАЛ публикува изявление, в което се казва: "По решение на началника на щаба и с одобрението на министъра на отбраната генерал-майор Ахарон Халива ще прекрати функциите си и ще се оттегли от ЦАХАЛ, след като бъде назначен негов наследник чрез организиран и професионален процес", съобщи "Джерусалим поуст".

В молбата си генерал-майор Ахарон Халива отбелязва високата си оценка за работата на служителите на дирекция "Военно разузнаване" по време на войната.

Миналата година Халива заяви, че поема отговорност за пропуските в разузнаването, които позволиха водената от ислямистката групировка "Хамас" атака срещу Израел на 7 октомври. И обеща да направи всичко възможно, за да изпълни възможно най-много от целите на войната -  възстановяване на военното господство в северната и южната част на Ивицата Газа, възпиране на по-нататъшни заплахи от страна на Иран и други чуждестранни врагове и връщане на заложниците, припомня "Джерусалим поуст".

И допълва, че с времето след 7 октомври зачестиха и призивите към Халива да подаде оставка. Това се дължеше главно на два фактора: все по-дългия период от време след нападението и неотдавнашната грешка на военното разузнаване, при която ЦАХАЛ неправилно изчисли отговора на Иран на удара, при който беше убит служителят на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Мохамед Реза Захеди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки