За първи път от началото на войната в Газа: Ердоган се срещна с лидера на ''Хамас''

OFFNews 20 април 2024 в 18:01 3101 1

Снимка БТА/АП

Лидерът на палестинската групировка "Хамас" Исмаил Хания и турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул лидера на терористичната групировка "Хамас" Исмаил Хания, предаде Анадолската агенция. Не се съобщават повече подробности за срещата, която се провежда при закрити врата в президентската резиденция. Не се очаква пресконференция след срещата. 

Това е първата среща на двамата лидери от началото на войната между Израел и "Хамас", започнала на 7 октомври миналата година. 

В петък Ердоган потвърди срещата на четири очи с Хания, като същевременно остана изключително дискретен относно целта ѝ

"Нека запазим дневния ред за нас и г-н Хания", каза той пред журналисти.

От своя страна "Хамас" само спомена, че войната в Ивицата Газа ще бъде включена в дневния ред на разговорите.

Исмаил Хания пристигна в Истанбул в петък вечерта заедно с делегация на "Хамас" и се срещна с турския външен министър Хакан Фидан. Фидан и Хания се срещнаха преди това в сряда в Доха, където обсъдиха последните развития в конфликта в Газа, съобщиха турски дипломатически източници.

Те, заедно с неговата делегация, са обсъдили теми, свързани с хуманитарната помощ в Ивицата Газа, усилията за прекратяване на огъня и въпроса със заложниците.

След срещата си с лидера на "Хамас" в Катар Фидан заяви, че групировката ще ликвидира военното си крило след създаването на независима държава Палестина и ще продължи да действа като политическа партия.

Конфликтът в Газа избухна след като "Хамас" нахлу в Южен Израел на 7 октомври, уби 1400 души, взе 250 за заложници, 139 от които все още се намират в Ивицата Газа. Оттогава досега израелските репресии са отнели живота на близо 34 000 души в Газа, според Министерството на здравеопазването на "Хамас".

Ердоган многократно е заявявал, че не разглежда "Хамас" като терористична организация, а като "освободително движение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки