Започна делото срещу Тръмп. ''Той постоянно лъже'', казват прокурорите. На живо от процеса предава в. Ню Йорк Таймс (линк)

OFFNews 22 април 2024 в 18:32 6214 20

Скица на Доналд тръмп в съдебната зала при избора на съдебни заседатели по делото за плащане на пари за мълчание на 19 април 2024 г.

Снимка Снимка: АП/Jane Rosenberg/БТА

Скица на Доналд тръмп в съдебната зала при избора на съдебни заседатели по делото за плащане на пари за мълчание на 19 април 2024 г.

Доналд Джей Тръмп е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие секс скандал, който заплашваше да провали кампанията му през 2016 г. Адвокатите и на двете страни започнаха да представят първоначалните си презентации пред съдебните заседатели. Сред тях е бивш федерален прокурор, който е напуснал голяма адвокатска кантора, за да защитава Тръмп по това дело.

Днес, на 22 април 2024 г. прокурорите в първия наказателен процес срещу американски президент започнаха да излагат аргументите си пред жури от 12 нюйоркчани, като твърдят, че Доналд Джей Тръмп е лъгал "отново и отново, и отново", за да прикрие сексуален скандал като част от конспирация, за да бъде избран за президент през 2016 г.

Матю Коланджело, който представя делото от името на окръжната прокуратура в Манхатън, разказа на журито за среща с участието на г-н Тръмп, дългогодишния му съветник Майкъл Д. Коен и издателя на таблоиди Дейвид Пекър, на която тримата са "сформирали заговор" за прикриване на компрометиращи истории - включително разказа на порнозвезда, която твърди, че някога е имала сексуален контакт с г-н Тръмп.

Той разказа на съдебните заседатели, че г-н Коен е платил на порнозвездата Сторми Даниълс 130 000 долара и сумата е била възстановена от г-н Тръмп, който е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, свързани с възстановяването на сумата.

"Обвиняемият е фалшифицирал тези бизнес записи, защото е искал да прикрие своето и чуждото престъпно поведение", заяви г-н Коланджело пред журито.

Очаква се г-н Коен, който е бил изпълнителен вицепрезидент на Trump Organization и съветник на г-н Тръмп, и г-н Пекър да бъдат основни свидетели.

Защитата ще се обърне към журито след обвинението и ще се опита да открие дупки в разказа, предложен от окръжната прокуратура. Г-н Тръмп отдавна отрича, че той и г-жа Даниълс са правили секс, но адвокатите му най-вероятно ще се съсредоточат върху г-н Коен, наричайки го сериен лъжец с брадва срещу г-н Тръмп.

Очаква се също така те да твърдят, че г-н Тръмп не е участвал лично във фалшифицирането на документацията в неговата компания. И може да твърдят, че мотивът на г-н Тръмп да преследва сделките с "тихи пари" не е бил политически и че той се е опитвал да предпази семейството си от негативна публичност.

Ето какво още трябва да знаете за съдебния процес, сега, когато той започва:

Манхатънското наказателно дело срещу г-н Тръмп беше представено преди година от окръжния прокурор Алвин Л. Браг. Г-н Тръмп е обвинен в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи и ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на до четири години затвор. Това е първият наказателен процес срещу бившия президент - той е бил обвиняван още три пъти в три други града. Тъй като тези други дела са обвързани с обжалвания и други забавяния, делото в Манхатън може да бъде единственото, пред което е изправен преди президентските избори през 2024 г. Очаква се процесът да продължи шест седмици.

Преди встъпителните изявления съдията, който наблюдава делото, постанови важно решение, което определя за какво прокурорите могат да разпитват г-н Тръмп, ако той реши да се яви в своя защита. Решението - значителна победа за прокурорите, която може да накара г-н Тръмп да реши да не дава показания - им позволява да го разпитват за няколко неотдавнашни загуби, които е претърпял в несвързани граждански процеси, включително дело за измама от тази година, в което бившият президент беше признат за отговорен за заговор за манипулиране на нетното му състояние и беше наказан с 454 млн. долара.

Съдебните заседатели бяха избрани от жителите на Манхатън, където г-н Тръмп е крайно непопулярен; по време на подбора на съдебните заседатели десетки потенциални съдебни заседатели бяха отстранени, защото заявиха, че не могат да бъдат безпристрастни. Но всеки от избраните съдебни заседатели обеща да реши делото само въз основа на фактите.

Делото ще получи огромно медийно внимание, но процесът няма да бъде показан по телевизията.

*Статията е в превод от в. Ню Йорк Таймс, 22.04.2024, 17:30 българско време. Можете да следите на живо делото през сайта им ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

21

Джендо Джедев

23.04 2024 в 17:54

Bad Horse,

Затрогващо смешно е да се твърдят неща в стил "щеше", "можеше" и прочее употреби на тая форма на миналото време.

Но дори и от това има по-смешни работи: потомствен олигарх с оранжев перчем, от няколко десетилетия в голямата политика, държащ републиканците за топките, щял да бори "елитите". Външен човек... Хахахахахаха!

Единственото общо между Рейгън и Моркова е, че Моркова ползва лозунга на Рейгън. :D

12407

20

Bad Horse

23.04 2024 в 17:12

Две поколения преди Рейгън, харчиха милиарди от парите на данъкоплатеца, от което СССР не падна. Но пък елита се облажи от кацата с мед. Дойде един външен човек в политиката, актьор, който каза "баста". Поклон, за което!

Това можеше да го кажат и преди, можеше още при Хрусчов да им откажат да ги спасяват с пшеница. СССР щеше да рухне преди да се родим. Но елита има интерес от "вечен враг", от вечна война, от големи бюджети, от които да смучат "мазнинка", както се изразява Боко. Оруел, 1984...бла-бла...

Ако погледнеш нещата през призмата "елит срещу народ" а не "САЩ срещу СССР", Рейгън и Тръмп са заедно, на страната на народа. Програмата на Тръмп е програмата на Рейгън. Дори лозунга им е същия! След провала на изключително слаби демократи президенти, Картър и Обама, хората искаха нещо ново в политиката, външен човек, който говори това което те мислят.

345

19

Джендо Джедев

23.04 2024 в 16:37

Bad Horse,

Никакво изместване няма. Рейгън разби СССР по МНОГО фронтове, които до един струваха МНОГО пари на данъкоплатеца. Но хем имаше топки, хем не беше на къс повод от Кремъл, за разлика от Моркова.
Останалите неша, които си изсипал, дори не се нуждаят от коментар.

12407

18

Bad Horse

23.04 2024 в 16:26

Пак изместваш темата. Рейгън разби СССР като накара арабите да отворят кранчетата на нефта.

Сега това ще е супер ефективно, и Тръмп се разбира добре с ОПЕК, и световната икономика ще си отдъхне от "зелени сделки" и вятърничеви енергетики и подобни левичарски схеми. Но въх, планетата ще умре!

Достатъчно ви разтегнах мозъците за днес. Друг път пак.

345

17

Джендо Джедев

23.04 2024 в 16:15

Bad Horse,

Ох, ама моля ти се! То по времето на Рейгън ресурсите бяха безгранични, Америка нямаше никакви проблеми за решаване, само един и бездруго умиращ СССР й беше проблем, а? Ако и Рейгън беше такъв руски слуга (или просто полезен идиот) като Моркова, и досега щяхме да сме част от СИВ. Горкият Рейгън, как ли се върти в гроба като гледа това влечуго!

12407

16

Bad Horse

23.04 2024 в 15:59

"Като че ли помощта за Украйна противоречи на другите важни за средния американец неща."

Да. Ресурсите са ограничени. Ако се похарчат за нещо, не могат да се похарчат за друго нещо. Цяла наука има измислена за това, Икономика. Ако не можеш да разбереш че собствените им граници са по-важни за американците от границите на Украйна, за какво повече да говорим?

Аз искам утре Байдън да затвори небето над Украйна и да я защитава така както защитава Израел. Но няма значение какво мисля аз, защото не аз ще дам милиардите и не моите деца ще рискуват живота си.

135

15

Far Rider

23.04 2024 в 15:40

Пак ще го напиша: Не идеализирайте САЩ. Ще напомня, че в Овалния кабинет виси портрета на Бащата на САЩ облечен в униформата на масон от ниво 33.

2550

14

alfakentavur

23.04 2024 в 15:27

Bad Horse, типично по тръмпанарски.
Обвиняват го, че с пари за кампанията си е платил за мълчанието на порнозвезда. Тръмпанарите си мислят, че му държим сметка с колко жени е спал или "спал" и че понеже били много е велик мачо.
Не-е, не, и не.
На никого не му дреме с колко жени е спал. Явно дори на Мелания. И не му се държа сметка за това.
А че с пари, дарени му за кампанията, е платил на порнозвездата, като след това е представил фалшиви фактури или каквито там документи, за да прикрие това обстоятелство.
Капиш?
Сигурен съм, че не.
Сигурен съм и че сега ще изнесеш още една лекция колко велик е Тръмп. Все едно сме гласоподаватели в Щатите :D

345

13

Джендо Джедев

23.04 2024 в 15:08

Айде, пак мантрата за средния американец и какво е по-важно за него... Като че ли помощта за Украйна противоречи на другите важни за средния американец неща. Ех, когнитивни способности, братче! Точно така се прокарва изолационистичната политика. Путкин харесва това!

12407

12

Bad Horse

23.04 2024 в 15:02

"От откачения Морков определено Байдън е по-добър, да! Най-малкото защото не прави услуги на Русия."

За теб! За средния американец войната срещу Украйна е по-надолу в списъка с приоритети. Поне на това ще се съгласиш ли? Поне по едно нещо да сме съгласни?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки