Зеленски награди кучето-сапьор Патрон с медал `За вярна служба`

Красимир Крумов 09 май 2022 в 06:50 3739 3

Снимка Роман Сухан / Суспільне

Талисманът на украинските сапьори и техен боен колега кучето Патрон получи медал „За вярна служба“. Президентът Володимир Зеленски връчи държавни награди на украинските сапьори, участвали в разминирането на окупирани по-рано от руската армия територии. Патрон беше сред наградените от държавния глава на Украйна.

Церемонията се състоя в неделя вечер в Мариинския дворец в Киев по време на съвместната пресконференция на Зеленски с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. Зеленски връчи наградата на собственика на Патрон, спасителя Михайло Илиев. Самият Илиев пък беше удостоен с орден „За храброст“ 3-та степен.

„Заедно с нашите герои искам да наградя и чудния малък сапьор Патрон, който не само че помага при обезвреждането на взривоопасни предмети, но и помага да учим нашите деца на нужните правила за безопасност на териториите, където има опасност от мини.“ – коментира президентът Зеленски. Когато Трюдо поиска да стисне ръката на Михайло Илиев за да го поздрави, Патрон започна да му се „кара“. След церемонията Илиев показа наградата на Патрон, а той я облиза.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Патрон???????????? (@patron_dsns)

Талисманът на украинските сапьори Патрон е от породата Джак ръсел териер и има благородно потекло. Михайло Илиев, който е началник-група за пиротехническа работа и подводно разминиране в черниговското управление на Държавната служба за извънредни ситуации, взел кученцето за сина си. Момчето му дало и името Патрон. Тъй като родителите на кучето били породисти териери на наследника също му предричали медали по подиумите на кучешки съревнования. Михайло обаче започнал да взима Патрон със себе си в службата. Половин година работа с кинолог и много постоянство дали добри резултати.

От началото на войната пиротехниците в Държавната служба за извънредни ситуации са открили и обезвредили 19 хиляди боеприпаси, част от тях ги е открил лично Патрон. Ако започне да копае нещо, значи нещо има. Получава похвала и продължава да работи. Познава различни миризми, всеки ден продължават да го тренират за да е по-добър. Тъй като находките подлежат на унищожаване, най-често незабавно, първоначално държали Патрон, за да не се стряска от взривовете. „Държах го първите 2-3 пъти и после видях, че дори не трепва.“ – разказва Михайло Илиев.

От края на март Патрон има профил в Instagram и към днешна дата го следват над 205 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

3

Merc

28.05 2022 в 22:50

Това куче е по умно от половината путлеристки командири на средно оперативно ниво.

110

2

Merc

28.05 2022 в 22:49

До НеРазумния :
Тия от Завода оцеляха - около 2000 човека.
Не обичам да злорадствам , но тези , дето ги атакуваха погребаха в пъти повече.

-5502

1

Разумен

09.05 2022 в 09:18

Наградил кучето, а пнези в в завода ги оставя да мрат като кучета :))