Машинистите на влака от катастрофата в Хитрино влизат в затвора

OFFNews 18 април 2023 в 16:31 3021 0

Хитрино

Снимка Красимир Крумов

Хитрино след взрива

Върховният съд окончателно осъди двамата машинисти за катастрофата в Хитрино, предаде бТВ. 

Димитър Махнев получава 15 години затвор, а Радослав Петков - 10 години лишаване от свобода.

Катастрофата в Хитрино стана в 5:30 ч. на 10 декември 2016 година.

Според обвинителния акт при управление на товарен влак, двамата са нарушили правилата за движение. Композицията е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч. Според прокуратурата машинистите не са изпълнили указанията на предупредителния семафор, който обозначавал скорост от 40 км/ч.

Така се е стигнало до дерайлирането на влака. От удара на цистерните изтече газ, след което последва взрив.

Според съда двамата по непредпазливост са причинили смъртта на седем души. Заради взрива четирима души получиха тежки телесни повреди, а други 10 души - средни телесни повреди.

Двамата машинисти са лишени от право да управляват железопътен състав за определен период от време.

Влакът пътувал по направление Бургас – Русе и бе съставен от два локомотива и 26 вагонцистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан.

Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино преминаването на пътнически влак. Двамата подсъдими обаче не били уведомени за това и смятали, че се движат по обичайния график – без навлизане в отклонение и без престой в Хитрино. Димитър Михнев преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението да намали преди достигане до входния светофор.

Помощникът му Радослав Петков не обявил ясно и високо сигнала, така че колегата му да възприеме съобщението. Едва след силно разклащане на влака Димитър задействал електрическата спирачка, без обаче да използва „екстрено спиране“, предаде бТВ.

Намаляването на скоростта не било достатъчно за безопасното навлизане композицията в отклонителния коловоз.

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино, макар и недобре поддържани, са били технически изправни.

Магистратите счетоха и че пътят не е в пряка причинна връзка с настъпилия инцидент. Те са категорични, че причината за произшествието е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews