Случаят ''Барселонагейт'' се мести изцяло в българската прокуратура (документи)

OFFNews 09 юли 2021 в 20:39 14827 0

Снимка Google Street view

Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас е изпратил днес официално писмо до евродепутата Елена Йончева. Кановас е отговорил на Йончева за актуалното състояние на разследването по случая "Барселонагейт".

Алехандро Лузон Кановас съобщава, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти.

В писмото се посочва, че на практика процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй се е оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти.

В писмото изрично се уточнява, че „тъй като българското разследване (дело 5906/2019 - разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях.

През 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая "Барселонагейт" - евродепутатът алармира, че журналистическо разследване е разкрило "възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона, в което е замесен бившият премиер Бойко Борисов".

Съпругът на Борислава Йовчева: Един път завинаги се слага край на този случай

Вчера Йордан Николов Христов, който е съпруг на бившата манекенка Борислава Йовчева, излезе с платена публикация в БТА, в която заяви, че "случаят „Барселонагейт" срещу мен е напълно прекратен и архивиран".

"На 06 юли 2021 г. получих официален документ (Legal Statement) от моите адвокати в Испания, с който ме уведомяват, че т.нар. случай „Барселонагейт" е напълно прекратен и архивиран с официално Постановление (Decreto Fiscal) на Главния прокурор на Специализираната прокуратура на Испания г-н Алехандро Лузон Кановас, считано от 31.05.2021 г. и влязло в сила. В хода на проверката по тъй наречения случай „Барселонагейт" срещу мен никога не са били повдигани обвинения и не са предявявани финансови, данъчни или каквито и да е било други законови претенции от страна на испанските власти. Такива няма и срещу нито едно физическо или юридическо лице, чиито имена бяха „напоително" тиражирани от различни медии" - твърди Йордан Христов.

"Нещо повече, част от медийно разпространените имена в това число и на политици, дори не присъстват в проверката, което не попречи да „присъстват" в медийни и политически спекулации, в които беше замесено и моето име в продължение на две години. С прекратяването и архивирането считам, че един път завинаги се слага край на този случай" - казва още Йордан Христов.

"3а съжаление логичният завършек на един казус, който беше създаден, тиражиран и поддържан, въз основа на медийни и политически спекулации и имаше малко общо с правото не може да ми върне нито разбитите нерви, нито съсипания ми личен живот, както и тежките негативи върху доброто ми име и бизнеса ми. Винаги съм вярвал в правосъдната система и задълбочено ще обмисля с моите адвокати възможността да потърся правата си и да заведа дела за причинените ми вреди" - пише още в платената публикация в БТА на съпруга на Борислава Йовчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови