Кръвен маркер предупреждава за риск от множествена склероза

OFFNews 29 април 2024 в 12:49 1163 0

кръв

Снимка Pixabay

Изследването е проведено от екип учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско

Кръвен маркер може да помогне на лекарите да диагностицират застрашените от развитие на множествена склероза пациенти, съобщи "Медикъл експрес", позовавайки на научно изследванe, публикувано в сп. "Нейчър медисин".

В един от десет случая на болестта тялото започва да продуцира антитела години преди появата на симптомите на множествена склероза, се казва в резултатите от изследването. Тези антитела са 100 процента прогностични за диагнозата. Всеки пациент, който покаже наличието им в кръвта си, ще се разболее. Според учените един ден този маркер би могъл да стане основа за кръвен скрининг.

През последните десетилетия има развитие в ранното лечение и все по-агресивните медикаменти и нови терапии, казва водещият автор на изследването д-р Майкъл Уилсън, невролог от Калифорнийския университет в Сан Франциско. По-ранната интервенция дава възможност за по-добър живот на пациентите, подчертава той.

Смята се, че автоимунните заболявания от типа на множествената склероза са резултат от рядка имунна реакция към обичайни инфекции. При болните от множествена склероза имунната система атакува централната нервна система, разрушавайки миелина (базов протеин, от който се изгражда обвивката на нервните влакна).

За настоящото изследване учените са работили с данни от 250 болни пациенти. Кръвните проби, чиито резултати са използвани, са взети както преди, така и след поставянето на диагнозата. Данните са сравнени с проби от здрави хора. Всички участници в изследването са били американски военнослужещи. Кръвните проби са били част от необходимите изследвания за присъединяване към армията на САЩ.

Изследователите са очаквали "скок" при антителата в периода, когато пациентите започнат да проявяват симптоми на болестта. Всъщност 10 процента от впоследствие диагностицираните са имали високи нива на антитела в кръвта още преди да развият симптоми.

"Представете си да можем да диагностицираме заболяването преди пациентите изобщо да потърсят лекар. Това би увеличило шансовете за развитие на медицината в тази насока - от потискане към лечение, коментира резултатите неврологът Стивън Хаузър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews