Още една болница е приета в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

OFFNews 25 април 2024 в 10:47 943 0

Снимка УМБАЛ "Св. Марина"

Университетска болница Варна

Отделението по трансплантации към УМБАЛ “Св. Марина” - Варна вече е официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации.

Членството в Европейската мрежа осигурява развитие в областта на научните постижения в сферата на клетъчните терапии, дава възможност за участие в специализирани работни групи, развива професионално не само лекари, но сестри и немедицински персонал, което води до повишаване на квалификацията и експертизата на служителите.

УМБАЛ “Св. Марина” е единствената болница в България, в която се извършват трансплантации както при деца, така и при възрастни пациенти. Първата автоложна трансплантация е извършена през 2014г., а първата алогенна през 2017г.

До момента са извършени 203 автоложни трансплантации, 2 от които при деца и 103 алогенни, от които 5 при деца. През тези 10 години трансплантационната активност постоянно се увеличава, като дейността не е спирала, дори по времето на пандемията COVID-19. Мултидисциплинарният лекарски екип е прeминал специализации в Европа, Америка и Русия и работи в тясна колаборация с експерти в областта от Израел, САЩ и Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки