Проф. Христова: Има скрита заболеваемост от коклюш, смъртността достига 2-4%

OFFNews 22 април 2024 в 08:08 1858 0

Проф. Ива Христова

Снимка БГНЕС/архив

Очевидно има скрита заболеваемост, коклюшът е сериозно заболяване – смъртността достига 2-4% и не е случайно, че ваксината е в задължителния имунизационен календар.

Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), по бТВ. 

Най-рискова е групата на новородените – на месец-два, преди да им е поставена първата имунизация“, обясни тя и допълни, че двата смъртни случая при новородени в Кюстендил вероятно се дължи на забавено лечение.

Проф. Ива Христова посочи, че предписването на антибиотик в началото потиска развитието на бактериите. „Ако лечението закъснее, изразената симптоматиката вече показва, че тези бактерии са започнали да отделят токсини“, поясни тя.

Коклюшът започва като остро респираторно заболяване. Налице са хрема, температура и лека кашлица. Симптоматиката, която е тежка и води до задушаване, се развива в следващите дни и седмици“, обясни още проф. Христова.

Според нея случаят в Кюстендил показва, че има доста източници на зараза, които са безсиптомни или с атипични симптоми. Тя поясни, че се хваща „върхът на айсберга“, а вероятно разпространението на зараза е доста по-мащабно и не се разпознава лесно.

Болните хора разпространяват бактериите още в инкубационния период – преди изявата на симптомите, каза още проф. Христова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки