Проф. Кантарджиев: Семействата, които чакат бебе, да се ваксинират срещу коклюш

Янка Петкова 19 април 2024 в 13:45 5977 0

Тодор Кантарджиев

Снимка БГНЕС

проф. Тодор Кантарджиев

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) през изминалата седмица са потвърдени 59 случая на коклюш. От началото на годината болните от коклюш са 205. За сравнение през същия период на 2023 г. те са едва четири. За профилактиката на заболяването, симптомите и лечението му OFFNews разговаря с проф. Тодор Кантарджиев, микробиолог и имунолог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев, вече не сме в сезона на зимните инфекции, а случаите на коклюш се увеличават, защо е така?

Коклюшът е лятна инфекция. Какви мерки трябва да се вземат: трябва да се ваксинират първо семействата, които чакат да се върне родилката с бебето. Баби и дядовци, ако ще го гледат, да си поставят ваксина. Ако не, родителите трябва да направят така, че детето да е само с майка си до поставянето на първата ваксина за коклюш, която е два месеца след раждането. Това е най-важното, защото коклюшът убива новородените. 

Починалите бебета са от ромската махала в Кюстендил

Уместно ли е да се ваксинират бременните жени?

Лично моето мнение е следното – хубаво е жените да се ваксинират, когато планират майчинството си, преди да забременеят. Ваксината е абсолютно безопасна за бременни, но психическата нагласа е такава, че ако има някаква неудача с бременността, раждането или не дай, Боже, с детето, винаги ще бъде хвърлена вината на ваксината.

От увеличаващите се случаи е видно, че хората в зряла възраст не са защитени, въпреки че са ги ваксинирали като деца. Колко траен е имунитетът, който създава ваксината?

До известна степен са защитени, защото ако са ти направили всички ваксини като дете и по-късно заболееш, няма да караш тежко. Кашляш, но нямаш такива силни пристъпи, че да получиш мозъчен кръвоизлив.

Професоре, възможно ли е да мутира бактерията, която причинява коклюша, и ваксината вече да не е толкова ефективна? 

Това е невъзможно. Има практика от над сто години, откакто ваксината се прилага масово. Последните 20 години ваксината се промени, защото ваксинацията се преживяваше тежко – болки на мястото на поставянето, по време на поставянето и след това. И тъй като коклюшната ваксина е включена в трикомпонентна ваксина – дифтерия, тетанус, коклюш, коклюшът беше най-странично проявяващата се компонента на ваксината. Старата коклюшна ваксина трябваше да се поставя със суха игла - с една игла изтегляш лекарството от ампулата, махаш я и слагаш суха игла. Да няма остатъци от ваксината от външната страна на иглата, това причиняваше болката.

Лекари казват, че диагностиката се затруднява, защото тестването за коклюш е скъпо и не се прави навсякъде. Как тогава да се ориентираме дали става дума за коклюш?

Едно дете, ако кашля повече от 10 дена, има пристъпи, които са от 10 до 30 на ден, и тези пристъпи са свързани с вдишване, със звук на магарешки рев, или по време на пристъпа му тече кръв от носа, или повърне, за мен е коклюш. А другите, които кашлят леко около детето, възрастните, ваксинирани преди десетки години, също могат да предадат коклюша.

Вероятно такъв е случаят с новородените от Кюстендил?

Това може да се потвърди от опитен патоанатом. При аутопсията се вижда кръв в хипофизата или в мозъка. Ето затова от четири месеца приказвам за коклюша, да се пазят новородените.

А какво е лечението, проф. Кантарджиев?

Ако има коклюш и се даде макролиден антибиотик, пристъпите на задушаваща кашлица няма да са месеци, а ще са седмици. Има ефективно лечение.

Във фейсбук групи майки си препоръчват да се изведат децата нависоко. Има ли истина в това?

Това е известно отпреди 80 години. В София, като кашляха от коклюш, децата ги качваха на летище "Божурище", на аероплан както се казваше тогава, над Софийското поле на няколко хиляди метра. Тогава този нервен тик, наречен остатъчна кашлица, изчезва. 

С какво се обяснява този ефект?

С разредения въздух и промяната в атмосферното налягане. Те въздействат на раздразнения от токсина на коклюшната бактерия център на мозъка. Затова има ефект и той е траен.

Споменават и за магарешко мляко...

О, това е абсолютно измислена история. Хубаво е, че не вадят магарешки тръни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки