СЗО: Маларията все още е бич за човечеството

През 2022 г. заболяването е причинило смъртта на 608 000 души в света

OFFNews 26 април 2024 в 09:12 932 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Световен ден за борба с маларията

Днес светът отбелязва Световния ден за борба с маларията, която продължава да бъде бич за човечеството, въпреки стартирането на обещаващи кампании за ваксинация в Африка, предаде АФП.

"Въпреки нашите усилия маларията остава сериозен проблем за глобалното здравеопазване, който нанася тежки поражения на най-уязвимите групи от населението", каза д-р Даниел Нгамидже, ръководител на програмата за борба с маларията на Световната здравна организация (СЗО).

През 2022 г. заболяването е причинило смъртта на 608 000 души в света, според последните налични данни на СЗО.

Маларията се причинява от малък паразит, пренасян чрез ухапване от комар. Симптомите са треска, главоболие и втрисане. Ако не се лекува, заболяването може да се превърне в сериозно и потенциално фатално състояние.

СЗО отчита, че през 2022 г. 249 милиона души са били засегнати от малария - с 2 процента повече в сравнение с предходната година (244 милиона).

Това се дължи на рязкото увеличаване на броя на случаите в Пакистан след "катастрофални наводнения", както и в Етиопия, Уганда и Папуа Нова Гвинея.

Нигерия, най-населената африканска държава, е с най-голям брой случаи в света през 2022 г. - 66 милиона, изпреварвайки Демократична република Конго (ДРК) с 30 милиона.

Кърмачетата, малките деца, бременните жени и хората с ХИВ са най-застрашени да развият тежка форма на заболяването.

По-голямата част от случаите (94 процента) и смъртните случаи (95 процента) са в Африка, която продължава да "носи непропорционално голям дял от глобалното бреме на маларията", отбелязва СЗО.

Половината от всички смъртни случаи от малария са съсредоточени в четири африкански държави - Нигерия, ДРК, Нигер и Танзания.

Най-многобройните жертви са децата на възраст под пет години: в Африка на тази категория се падат 78 процента от смъртните случаи.

Въпреки това в световен мащаб детската смъртност от малария бележи тенденция към намаляване. От началото на века годишният брой на смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст е намалял с над 50 процента.

Изменението на климата с неговите наводнения и горещи вълни има "пряко въздействие" върху предаването и въздействието на болестта, посочва СЗО.

Препоръчителното лечение на маларията е на базата на артемизинин, но първо в Югоизточна Азия, а след това и в Африка, се появиха "тревожни" случаи на резистентност към тези лекарства.

Ситуацията накара СЗО да въведе нова стратегия в края на 2022 г. за противодействие на проблема в Африка.

На същия континент появата на нов комар от Азия и Арабския полуостров, Anopheles stephensi, е друг източник на безпокойство, тъй като е устойчив на голям брой инсектициди.

През януари и февруари 2024 г. Камерун, а след това и Буркина Фасо, започнаха първите систематични кампании за ваксиниране срещу малария, като използваха британска ваксина.

Разпространяването в Африка на втора, по-евтина ваксина, произведена от Индия, ще започне през май.

Двата серума се препоръчват от СЗО за малки деца в регионите, където заболяването е ендемично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша