Зелени коридори за всички от петък до неделя, до четвъртък имунизират възрастни и болни

Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове

OFFNews 17 май 2021 в 12:56 2946 1

От понеделник до четвъртък всяка седмица общопрактикуващите лекари и останалите разкрити ваксинационни центрове ще имунизират приоритетно лица на възраст над 60 години. Това гласи заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от днес.

Графикът на ваксинирането се прилага за срок от два месеца, считано от датата на влизането ѝ в сила.

В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

От здравното министерство уточниха за OFFNews, че заповедта не се отнася за хората, които имат поставена първа доза. Втората имунизация ще бъде направена на предварително уточнената дата и на мястото, където са получили първата. От МЗ обясниха още, че в петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването при личния лекар и през е-системата.

Директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да създадат организация за приоритетно доставяне на ваксини срещу COVID-19 на общопрактикуващите лекари. Ваксините се доставят всеки понеделник на база на предварително заявени от всеки общопрактикуващ лекар количества и вид, в зависимост от наличностите.

До 18.05.2021 г. директорите на регионалните здравни инспекции трябва да определят логистични пунктове във всяка община, а където е необходимо до отдалечени населени места за доставка на ваксините, като предварително обявят приблизителен час на доставката. Адресите на пунктовете с публикуват на интернет страницата на РЗИ в едно с лице и телефон за контакт.

Всеки общопрактикуващ лекар до четвъртък на предишната седмица по електронна поща на РЗИ заявява необходимите количества ваксини срещу COVID-19 (по вид, за първа/втора доза, брой флакони) за следващата седмица, както и логистичния пункт, от който ще ги получава.

Регионалните здравни инспекции обобщават получените заявки по т. 3 и изготвят разпределение на ваксините срещу COVID-19 за предоставяне на ОПЛ. 

Регионалните здравни инспекции организират транспортирането на разпределените съгласно т. 4 ваксини срещу COVID-19 до логистичните пунктове. При необходимост съдействие за транспортиране на доставките да бъде оказано от регионалните структури на МТСП, МВР, областните управители и кметовете на общини.

Общопрактикуващите лекари носят отговорност за получаването на ваксините, в определеното за целта работно време на пункта.

В заповедта се казва още, че общопрактикуващите лекари трябва да предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни
лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 на място. Директорите на РЗИ ще организират мобилни имунизационни екипи, които извършват ваксинацията им във възможно най-кратък срок.

Областните управители и кметовете на общини трябва да окажат съдействие на РЗИ за включване на местните здравни медиатори и общественици с цел подпомагане на организацията на ваксинацията на лица от уязвими групи от населението, поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

1

Mary

18.05 2021 в 03:29

Ха така, ваксинирайте старите и болните, за да се постигне "естествен" имунитет, разбирай "подбор". Безсрамни глобалистки подлоги! Браво, Слави, добре им подаде ръка и ги намести в "служебното" правителство! Но на кого 'служат'- на народа или на соросоидите? Напълно разбираемо е, че се криеш. Разбираш ли какъв срам и разочарование причиняваш на всички гласували за теб? И най-вече на младите за това, че се подигра с патриотизма им! Не бой се, те не са глупави. Може да си ги заблудил сега, но още по-зле за теб, защото те няма да ти простят, нито ще забравят! Ще видиш телевизия през крив макарон, пък може и да се изправи- специално за теб!