Проверяват 40 души за строителни измами във Варна, четирима са задържани

OFFNews 16 май 2024 в 14:57 3986 1

112

Снимка СДВР

В акцията са участвали и екипи на НАП

Четирима души са задържани във Варна за строителни измами в поне две области – Варненска и Габровска. Групата е работела от две години. На задържаните са повдигнати обвинения, съобщи изпълняващият длъжността апелативен прокурор на Варна Светослав Андонов.

Четиримата мъже са имитирали строителни дейности, основно за ремонти на покриви и оградни съоръжения.

Те са привлечени като обвиняеми и за изнудване. Разследването е започнало през 2023 година по самосезиране на Окръжна прокуратура – Варна след медийни репортажи. По разследването, което е приключило с ареста на мъжете на 15 май, са работили служители на МВР и на НАП.

Всички мъже в групата са криминално проявени. Един от тях е и осъждан, като сегашното му задържане е в рамките на изпитателен срок по предходна присъда. 

Задържаните се рекламирали като строителни предприемачи и поемали ангажименти за различни ремонти на имоти, договаряли са определени суми за извършването на строителните дейности, след което променяли условията и не извършвали ремонтите, за които вече били взели пари.

В други случаи действали с принуда и заплахи, за да накарат хората, които им се доверили да им доплащат значително по-големи суми, като в крайна сметка ремонти не са били извършвани.

Междувременно обаче покривите на имотите вече били отворени, а стените - съборени.

Групата се възползвала предимно от възрастни и самотно живеещи хора, които се подвеждали от сравнително ниските цени, които „строителните" предприемачи предлагали.

Измамите са за десетки хиляди левове. 

Освен вече установените случаи, има и още постъпили сигнали от пострадали граждани. Разследването е продължило няколко месеца, а от прокуратурата и полицията призоват, ако има и други пострадали от подобни измами, да подадат сигнал.

Общо 40 души и свързани с тях фирми се проверяват от НАП по случая, каза директорът на териториалната дирекция на приходната агенция във Варна Властиана Николова.

За получените суми измамниците не издавали платежни документи, с което са ощетили държавата.

Николова уточни, че първоначално сигналът за престъпната дейност, който е подаден в НАП, се отнася до 7 души и три фирми, които извършват строително-ремонтни дейности във варненска област. Данъчните инспектори са започнали незабавни проверки и ревизии на посочените лица. Впоследствие, след медийни публикации, НАП се самосезира и образува контролни производства на още 30 физически и юридически лица.

Към момента НАП извършва общо 7 ревизии, 11 проверки за съпоставка на доходи и имущество на физически лица и 29 контролни производства за установяване на факти и обстоятелства.

20 от проверките вече са приключили, като при повечето от тях са установени несъответствия между декларираните доходи и придобито имущество. По тази причина са започнали 6 ревизии, които все още не са приключили. Предстои да бъдат възложени още 5 ревизии за доходите, посочи Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови