5G мрежата - G точката на конспиративната мисъл

Венци Мицов 26 март 2020 в 16:49 17816 5

Извънредно положение са оказа богата почва за растежа и развитието на конспиративната мисъл на българите и в това отношение се оказва, че не отстъпваме на големите нации. Затворени в домовете си и този път реално навлезли във виртуалния свят, социалните мрежи се превърнаха в новата платформа за тестване на знанията, разбиранията, страховете и критичната мисъл или липсата на такава. И резултатите от тези “тестове” са впечатляващи.

#Stop5G

Със сигурност сте виждали този хаштаг, дори и да не сте от феновете на теория на конспирацията.

В последните дни, особено покрай извънредното положение се оказа, че имаме основен заподзрян - 5G мрежата.
Нищо, че в България все още няма 5G мрежа. Нищо, че такава ще се появи, живот и здраве, някъде около края на 2020 година. Вероятно това ще разочарова много феновете на концепцията, че 5G мрежата разпространява или разболява хората в България. Въпросът е дали този факт ще ги спре или ще накара всеки от нас да проверява какво харесва и споделя и защо.

5G мрежата е способствала за разпространение на COVID - 19 и това е положението.

Впрочем мистификацията 5G започва далеч преди изобщо да подозираме, че ще се появи вирусът COVID-19.
Всичко тръгва още през 2018 година, когато публикация във Фейсбук, направена от холандски любител на конспирациите заклеймява 5G мрежата за мистериозната смърт на 300 птици в района на Хага.

Така се появява група на име Stop 5G, а вътре, освен вината за смъртта на птичките започват да се вихрят и далеч по-сериозни теории - през смъртта на пчелите до големия пожар в Калифорния през 2018 година.

И въпреки, че част от хората, които членуват в групи като "Stop 5G" са там само за да се подиграват с останалите, то идеята "Stop 5G" покълва интернационално и в момента групата "Stop 5G България" наброява над 20 000 члена.

Светът като воля и... конспирация

Впрочем теориите на конспирацията винаги са били повече от любими, при това не само в България.

Особено когато касаят различни достижения на човечеството.

Само преди година в България избухна скандал. Учителка от 38 ОУ "Васил Априлов" в София на име Лидия Булева разказва на децата в час, че не е възможно човек да стъпи на Луната. И подкрепя твърдението си с филмче.

Скандал избухва след като едно от децата споделя "наученото" от госпожата на родителите си.

В последвалия скандал се оказа, че всъщност привържениците на теорията, че американците никога не са стъпвали на Луната са една внушителна група.

В подкрепа на теорията, възникнала още по времето на студената война, се посoчват какви ли не аргументи - знамето на САЩ не се веело на луната, снимките били твърде "професионални", сенките падали странно...

А бе какво ли не, та чак до тезата, че стъпването на Армстронг на Луната било продуцирано от Холивуд и режисирано от Стенли Кубрик.

И тъкмо този скандал отмина, настъпи нов.

Отново свързан с конспиративна теория, породена от така наречената "Национална стратегия за детето".

Злите норвежки джендъри са тук и дебнат на гара Подуене...

Може би ви се струва смешно, но това бе част от масова истерия, инспирирана от въпросната Стратегия за детето. Стратегията бе масово набедена в опит мистични норвежци от неизвестен пол да дойдат у нас и да вземат децата на KLETA MAJKA BALGARIQ, за да ги заведат в клета Норвегия, където да ги карат да се кланят на Один и да слушат Бурзум...

Не стига това, ами се оказа, че има и други многобройни групи.

Например плоскоземците. Хората, които са убедени, че земята е плоска като тепсия.

През март 2019 година социологическата агенция „Галъп интернешънъл“ публикува свое социологическо проучване, което ясно показа, че 19 процента от населението на България не вярва, че замята е кълбо.

Плоскоземците се оказаха и доста активни в социалните мрежи. Подобно на активистите на "Stop 5G" феновете на теорията за плоската земя отново наброяват десетки хиляди и публикуват всякакви текстове, които могат да ви накарат да си изядете дипломите от училище.

Групите срещу прогреса

Впрочем всяко ново нещо в историята се е посрещало на нож от масата хора.

През 1733 година италианският композитор Джовани Батиста Перголези пише първата в света комична опера. Дотогава операта е трябвало да бъде драматична, сериозна. Перголези залага на хумора, пишейки "Слугинята господарка".

Публиката е толкова скандализирана, че замеря младия автор с камъни.

А малко след това комичните опери се превръщат в стандарт и стават любими на всички.

Този малък пример от изкуството показва това, което всички знаем, но все забравяме - новото винаги предизвиква съпротива.

Връщайки се от барока към днешния ден, спокойно можем да кажем, че макар и да сме се развили научно и технически, все още се опитваме да си обясняваме околния свят с конспиративни теории.

Така към днешна дата плоскоземците все още смятат земята за плоска.

Антиваксърите смятат, че ваксините са създадени в тайни лаборатории и ни инжектират с микрочипове, за да ни контролират.

Други пък смятат, че никой не е кацал на луната, а една многобройна група хора е убеденя, че злите норвежки джендъри всеки момент ще откраднат децата ни и че се крият на жп гарата в Подуене.

Днес човечеството се е запътило технологично все по-напред и нагоре. И бързия интернет, който именно днес позволява на децата ни да учат, без да посещават училища по време на карантина и извънредно положение е доказателство за това.

Интернета помага да бъдем всяка вечер с близките си, които живеят по цял свят

Идеята за по-бърза мрежа е част от общата идея за по-добър свят. Свят, в който, когато някой ти каже, че замята е плоска а ваксините са от сатаната, ще можеш веднага, само с едно кликване да намериш научна литература, която да обори твърденията на подобни конспиративни групи.

Днес живеем в условия на масова пандемия. Градовете затварят, всички са по домовете си.

Представете си как бихме живяли, ако не бяхме във връзка помежду си. И тази връзка не беше именно чрез мобилните мрежи.

Впрочем първия случай на масово измиране на птици не е свързан с 5G мрежата.

Помните - Мао нарежда да избият врабчетата, за да не ядат реколтата в Китай.

После врабчетата биват избити, а червеите, необезпокоявани от никого, изяждат същата тази реколта на спокойствие.

Убеден съм, че има логично обяснение за всичко. От това защо някъде са умрели голямо количество птици до това защо подобни групи като "Stop 5G" накрая се оказват част от така модерната хибридна война.

Също така съм убеден, че мрежата трябва да става все по-бърза, все по-сигурна и все по-достъпна.

И че съвсем скоро ще говорим за правото на всеки да ползва интернет като за едно от основните му и задължителни права.
Такъв е съвременния живот.

И прогреса ще се случи. Без значение дали дузина ретради ще се опитат да използват теории от времето на Клавдий Птоломей и на инквизицията на Светата католическа църква от средните векове.

И последно - не се възбуждайте от конспиративните теории.

5G мрежата не е G точката, която търсим, за да задоволим интелектуалната си възбуда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3045

5

Милан Момчилов

05.04 2020 в 17:21

Колко ще получиш за статията влогъре????¿?????¿

6063

4

Синия гол шаман

27.03 2020 в 09:11

Голям тъпънар е тоя каскет

10571

2

Hissarion

26.03 2020 в 19:36

Прост народ на всичко може да повярва. Сега са позамлъкнали антиваксърите, ама след някоя и друга година пак ще се разврякат.

3013

1

FUBAR

26.03 2020 в 18:15

Америка за България пак са се изръсили 50лв и даже не пише кой ги е взел.