Има план за излизане от кризата и той се казва 'България на две скорости'

Владимир Йончев 01 април 2020 в 19:38 18755 12

План за излизане от кризата, в която ни вкара коронавирусът има. Ясен, подреден, изпълним и почти без нужда от финансиране. Трябва само воля, достатъчно политическа смелост и обществена солидарност, за да го приложим.

Автор на плана е собственикът на "Фикосота" Красен Кюркчиев. Той е човекът, който инициира първата кампания "Помогни сега", още преди обявяването на извънредноито положение.  Тази кампания, подкрепена после от Стопанска камара, стана модел, който започна да се прилага и в други градове.

Преди да разкажем плана, погледнете тази статистика. Тя е от Италия отпреди няколко дни.

Болестта има своя специфика - младите почти не умират от нея, за хората от средната възраст смъртността е сравнима със сезонния грип, но за възрастните е жестока и смъртоносна.

Вероятно ще ни се наложи да живеем с тази болест още месеци. Но като така и така ще ни се наложи, нека използваме нейната специфичност и вземем мерки, с които максимално да запазим живота на хората и в същото време да ограничим негативните последствия върху икономиката.

България на 2 скорости

Планът предлага разделяне на обществото на 2 групи: високорискови (възрастни и хронично болни) и нискорискови (активни млади хора).

Първостепенна задача е двете групи да се разделят физически - в домакинствата и извън домакинствата.

Към двете групи трябва да се приложат коренно различни мерки, предлага планът.

За възрастните - максимално ограничение на активността и контактите на защитената група, с цел съхранение на тяхното здраве и живот;

За младите - поддържане на икономическата активност на другата група при много строги правила и мерки за ограничаване на разпространението на вируса, с цел да се запази икономиката на държавата.

Как да стане това?

Първият логичен въпрос е как та стане физическото разделяне на домакинствата. Това е и най-предизвикателната част от плана. Не може само държавата да се нагърби със задачата. Целта е първо да се убедят хората доброволно да намерят начин да се разделят.

Второ, семействата, които имат второ жилище или вила могат да разделят домакинствата си.

Трето, възрастни хора, могат да поканят временно в жилищата си свои възрастни роднини – братя, сестри.

Българите доказаха, че могат да са солидарни във времето на криза и някои могат да предоставят свободни жилища за настаняване на хора срещу минимален наем.

Пето, свободни общински и държавни жилища, общежития също биха могли да се използват.

Като последна мярка – може чрез специална програма да активира всички свободни в момента хотели и апартаменти за споделяне тип airbnb за настаняване на хора от активната група, чрез минимално финансово подпомагане, като така ще помогне и на бизнеса.

За разделянето на групите извън домакинствата вече има набелязани мерки по отношение на супермаркетите. Подобни тайм-слотове за защитената група могат да бъдат въведени за посещение в аптеки, за плащане на битови сметки, посещения при GP-та, както и в общинските и държавни администрации. Разделение на превозните средства може да има и в градския транспорт.

След като е постигнато физическото разделение и защита на уязвимата група, е необходимо да се направят правилата за активността на другата група, които да и позволят да продължи да създава брутен вътрешен продукт. Във «Фикосота» вече работи много изчерпателен план с правила и мерки за работа при минимален риск, както и план за действие при откриване на заразен. Тези планове са представени на работодателски органазии и други фирми вече използват части от плановете.

Какво правим, ако епидемията продължи дълго?

Какво правим, ако епидемията продължи дълго, някои прогнози са да продължи дори 7 месеца, пита Красен Кюркчиев.

Ако е така, ние трябва да сме готови, да имаме план какво правим.

Нашата стратегия цели да се запазят колкото се може повече човешки животи, в същото време да има възможно най-малко щети върху икономиката и всичко това да не струва почти нищо и да се напарви лесно, обяснява Кюркчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

12

Чичовото

06.04 2020 в 11:42

По-тъпанарско предложение не бях срещал! Дори не са ми нужни аргументи.

10571

11

Hissarion

06.04 2020 в 09:07

След Пенчо, нов бизнес-гуру ни раздава безплатни съвети. Остана ли някой селски чорбаджия, който още да не е предложил свой план за оптимизиране на населението на страната?

77927

10

El Commandante

02.04 2020 в 13:29

Експеримент от днес-Експедиция "Хляб,луканка за жената и кока кола за мен 2020"
Разстояние: Некъде около 2 км насам и натам-нарочно се избират отдалечени магазини, както се досещате сами.

Общ брой други планинари-некъде 30-35.
От тех в целевата аудитория на вируса: приблизително 60%.

Дочут разговор межу две бабчета: То трябва да се разтъпчем малко, на човек каквото му е писано, ше му се случи.

Невъзможно е да се спори с мъдростта, неелитека?

77927

9

El Commandante

02.04 2020 в 10:21

" но това са такива които не могат да разчитат на друг, освен на себе си"

И колко са такива само в София?
Трима?Четирима? Повече?

11977

8

МБ

02.04 2020 в 09:52

Много разумно предложение /за разделянето по възрасти/, стига да има кой да ги снабдява до вратата на жилището с необходимото за тях.
Коменданта въобще не е прав, видял е да щъкат старци по улиците, но това са такива които не могат да разчитат на друг, освен на себе си.

3000

7

Dear

02.04 2020 в 09:37

Хе, навъдиха се много остроумия :)
Има си Закон, ама някой трябва да чете, а пък други да го прилагат! И да не се правят на ощипани! Защото един ден обществото ще потърси сметка за действията или бездействията на тези дето трябва да го прилагат! Става въпрос за живота на населението!!!
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135540282

12130

6

ds

01.04 2020 в 23:02

направо в лагерите да се затворят пенсиите. колко му е да се възстановят лагерите. и тогава и икономиката, и държавата ще живнат, а най- вече деца, внуци и работодателите им ще могат да си живеят спокойно живота. няма да има нужда от тестове, аспираторни апарати, за маски пък въобще да не говорим. всички ще си отдъхнем и ще се прегърнем. какво толкова - пенсиите са си изживяли живота и само източват пенсионната система и неконтролируемо и най- вече безцелно ходят по улиците, пълнят автобусите, мотаят се в магазините и аптеките ...хайде, лесно е.
по- гнусно нещо не съм чел

77927

5

El Commandante

01.04 2020 в 22:10

"Аз лично не познавам баба, която да не прави точно това, което й каже внукът и точно обратното на това, което й каже сина/дъщерята"

Емоционално, но погрешно схващане.

За да направим един прост експеримент-излез до кварталния магазин и се огледай да видиш какви хора щъкат по улиците.

Как внуците ще контролират баба си, ако ги държим в отделни къщи? Как ще спрем бабите да прегръщат внуците след като те са играли с другите деца?

Как ще спреш една бабичка с 200 лева пенсия и сто болести да излиза навън? Ми на нея не и пука бе!

Значи т.нар. държава довежда пенсионерите до абсолютно оскотяване, след което спира цялата икономика, за да се "погрижи" за същите тея хора.
Само аз ли виждам идиотския парадокс във всичко това?

Цялата тая ситуация е дотолкова гнусна че не знам какво да кажа...

3943

4

OtSofia

01.04 2020 в 22:02

Нездравите основи на тази стратегия: 1.Няма таблица от българския опит. Няма подобна таблица и от отдалечен пример. 2.Италианците признаха, че статистическите им резултати са ненадеждни. Нека ги коригират, тогава ще съдим по тях. 3.Няма сравнителен материал за същите показатели от предходни години. 4.Няма обяснение защо сравняваме различни маси и с различен исторически опит население. 5.Разделението по възрастов признак няма почва нито в Италия, нито в България. Само вчера г-н здравният министър съвсем основателно препоръча на българските родители да намерят здрав възрастен човек от семейството, който да се грижи за децата на работещи майки и бащи при липса на детски градини, и бе разбран от българското общество. От това предложение се разбира, че макар и капиталист, авторът изповядва комунистическата идеология за ускорен разпад на основната клетка на обществото-семейството. Сталин? Диктатура? Има и пето и десето. Ресто, не става.

13273

3

Владимир Йончев

01.04 2020 в 20:29

El Commandante, рядко се случа да съм толкова несъгласен с теб!
Бабичките са напълно контролируем сегмент, но се контролират изцяло от внуците си, а не от държавата, законите или децата си.
Аз лично не познавам баба, която да не прави точно това, което й каже внукът и точно обратното на това, което й каже сина/дъщерята.