Ние, руснаците, изгубихме войната. И никого не освободихме в Източна Европа

Юлиуш Висожински 09 май 2016 в 15:02 95409 26

Валерия Новодворская.

Валерия Новодворская, която почина преди две години в Москва, беше едно от знаковите лица на дисидентското и либералното движение в Русия. До краха на СССР тя е арестувана 17 пъти. Новодворская често провокираше руската публика, привикнала с митологемите за Втората световна война и Деня на победата, с безкомпромисната си позиция, основана на факти и аргументи и лишена от типичната за постсъветската пропаганда патетика. Публикуваме за пръв път на български изказването ѝ от дискусията "Правото на истината за войната", проведена на 8 май 2007 година в студиото на Радио "Свобода".

Истината за войната всъщност е тъжна. И най-голямата истина, за която никой не иска да говори - защото заради този мит много генерални секретари направиха кариера, а и днес още един президент разчита на този мит, един президент с фамилия Путин, е, че ние изгубихме тази война.

Оказа се, че единствената загубила страна е - не това, че СССР, по дяволите СССР, е изгубил от империята на злото, а Русия изгуби. Тоест много от нас, още преди да се родим, се оказахме губещи. Защото нищо не получихме в резултат на военната победа, а 27 милиона паднаха в жертва. И този мит хич не е безобиден.

В Естония, например, загива младеж на 20 години. Защото го застига мита, застига го лъжата за войната и го убива, а можеше още да е жив, ако от самото начало му беше казано ясно, че ние никого не сме освобождавали в Източна Европа. И не бива да очакваме никаква благодарност, макар Альоша, Саша, Вася искрено да са вярвали, че са освободители, защото са им хвърляли цветя - хвърляли са им, защото изстрадали от немците, хората са си мислели, че Альоша, Саша, Вася са освободители. А след освободителите пристигат ченгетата и започва терорът. И тези естонци, които после са изпратени в Сибир, няма как да приемат това за освобождение. Ако това от самото начало беше известно, едва ли някой млад човек щеше да тръгне да жертва живота си за парче бронз, което стои тук или там.

Още един неприятен факт - изобщо всички паметници в Западна Европа по тази тема и даже знаменитият солдат със спасеното момиче на ръце - това е абсолютно ненужно. Друга работа е, че германците няма да посмеят да пипнат тази скулптура, те знаят историческата си вина, те помнят какво са направили, затова и не махат този паметник. Но цялата беда е в това, че този, който е чел мемоарите на Лев Копелев, съветския майор, знае какво са натворили съветските войници - не всички, но много от тях - на територията на окупирана Германия. Това, което са натворили, не отстъпва на това, което са направили есесовците у нас. Ненапразно се налага маршал Рокоссовский да издава заповеди за разстрел на място за мародерство, за насилие над мирното население. Тоест - няма за какво да се хвалим и като цяло няма нищо за празнуване.

Разбира се, англичаните, американците, французите имат основание да си спомнят с добро тези 27 милиона, които са загинали, за да живеят англичаните, американците, французите спокойно, сито и щастливо. Не знам дали ги почитат или не. Но, простете, нито чехите, нито поляците, нито естонците, нито литовците, нито латвийците, нито унгарците нямат никакво основание да са благодарни - и това също е вярно. Ето защо трябва да търсим друго основание, друг постамент за нашата гордост. Но този мит трябва да бъде разобличен, защото ние 60 години живеем в мит и напълно загубихме представа за реалността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

38

Деспин Митрев

11.05 2023 в 21:07

Като каже някой затънала в руини следвоенна България - колко да е затънала в руини, бе чожум? Със самолетостроене, корабостроене, радиопромишленост, стоманодобив, електропромишленост. Тулан бие Блаупункт през 40-те! А СССР ни връща в блатото на некадърността, където те си стоят и до днес. А че бягат кадърните - бягат! Къде да седят - при дечицата на червените кхмери, дето си разделиха държавата ли?

705

37

Деспин Митрев

11.05 2023 в 20:57

средна класа, ама 100 години назад и 50 у лево, както казваше Шкумбата(ако се не лъжа) Нищо общо със средната класа в една победена Германия, примерно.

12013

36

Андреан Начев

10.05 2017 в 23:20

Историята ни и на двата народа е доста изпълнена с войни (), лишения, глад, мизерия и голяма пропаст между социалните класи, защото средна почти липсва. И не може да се отрече, че през именно тези години на планова икономика се заражда средната класа в тези държави, което и до момента и почти никога няма вече да има.
И като, че ли разграничаването, че това не било победа или загуба, при условията на живот при първоначално зараждащите се капитали в останалите страни, след войната в Европа е просто едно пълно безхаберие към историята.

12002

35

Георги К. Бояджиев

11.05 2016 в 07:34

MY COMMENT:

- Новодворская, Бог да я прости! - разсъждава като лихвар над Приход-разход. И в България подобни лица сякаш не знаят, че държавата поначало е репресивно формирование за ред и законност. Из затъналата в руини следвоенна България с помощта на СССР за късо време българите изградихме модерно селско стопанство, модерна тежка и лека промишленост (каквато преди това не сме имали), развито здравеопазване, образование, и най-същественото - нацията ни бе обединена. Днес имаме държава със затихващи функции, разединена и оредяваща нация, затънала в дългове и подчинена на външни фактори, а младите перспективни наши сънародници предпочитат да си раждат и отглеждат децата далеч от днешното котило на мутрите и чалгата във всички сфери на живота тук.

77927

31

El Commandante

09.05 2016 в 20:04

чесън, имаш ли страното усещане че получаваш минуси от хора,които не са прочели какво си постнал,само защото е на руски?