Сводка на войната 08.05.23: 9 май в Киев и в Москва

Александър Леви и Катрин Гишар 08 май 2023 в 19:10 4454 0

Снимка FB/ Володимир Зеленський

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

На втората година от войната с Русия украинските власти решиха да не празнуват края на Втората световна война по “съветски”, т.е. на 9 май, както се прави в Русия, а ден по-рано - както останалия свят. На 9 май Украйна вече ще празнува "Деня на Европа", присъединявайки се така поне символично към европейското семейство. "Това е чиста история, без идеологически добавки и манипулации. И това е историята на нашия народ, на нашите съюзници, на целия свободен свят. Днес ние я връщаме на нашия народ", обясни украинският държавен глава. Впоследствие президентът Володимир Зеленски внесе и закон в този смисъл, който ще бъде разгледан и гласуван от депутатите във възможно най-кратък срок, увери председателят на Радата Руслан Стефанчук.

В Русия, 9 май в намален формат. От своя страна московските власти заявяват, че честванията на Деня на победата ще се проведат "по план", въпреки украинските заплахи и най-вече въпреки това, което наскоро беше представено като "опит за убийство" срещу Владимир Путин с помощта на безпилотни самолети, изстреляни към Кремъл. Въпреки това всичко показва, че настроението в Русия не е празнично: парадите на "Безсмъртния полк" са отменени в цялата страна, а в около двадесет града няма да се провеждат военни паради. "От съображения за сигурност", казаха властите. Владимир Путин ще направи традиционното си обръщение към руския народ в този ден, но не е известно къде и в как. От официална страна само президентите на Армения, Таджикистан и Казахстан са потвърдили пристигането си в Москва. Министерството на отбраната обеща да осигури 10 000 души и 125 бойни единици за парада в Москва, въпреки високото напрежение на украинския фронт. Със сигурност ще бъдат показани ракетни установки "Сармат" и няколко танка Т-34 от времето на Втората световна война. Не е известно обаче дали във военния парад ще участват самолети.

Бахмут, на каквато и да е цена. Според Олександър Сирски, командир на украинските сухопътни сили, руската армия все още е решена да превземе този източноукраински град, който от месеци е арена на ожесточени боеве. "Те се надяват да стигнат до него преди 9 май. Нашата цел е да им попречим да го направят", каза той. По думите му в момента руската армия и нейните спомагателни сили бомбардират региона с фосфорни боеприпаси, които са забранени от международните конвенции. Той също така наблюдава "прегрупиране" на руските сили в региона и пристигането на по-съвременни оръжия. Малкото кадри, които се процеждат от Бахмут и околностите, показват град, който е почти изцяло в руини, с улични боеве, достойни за футуристична видеоигра.

Ултиматумите на Евгений Пригожин. Бахмут е и мястото на поредния епизод от друга битка, не по-малко жестока, между ръководителя на групата наемници Вагнер и руския генерален щаб. След като отправи истински ултиматум до Министерството на отбраната, заплашвайки да изтегли войските си от Бахмут, ако не бъдат снабдени с нужните боеприпаси, шефът на Вагнер твърди, че е получил уверението на генералите, че хората му ще получат всички необходими боеприпаси и че ще могат да разполагат с пълна свобода на действие на фронта. Генерал Суровикин, един от малкото високопоставени офицери, който е уважаван от Пригожин и неговите хора, дори е назначен за посредник между групата Вагнер и армията. Междувременно друг играч, чеченският лидер Рамзан Кадиров, се включи в спора, като заяви, че бойците му са готови да застъпят Вагнер в Бахмут. Що се отнася до Пригожин, той също така обеща да изтегли изцяло хората си от украинския театър на военните действия, където те са претърпели огромни загуби, за да могат да "ближат раните си". И вероятно да се подготвят за други битки : но какви ? По този въпрос се спекулира много.

Израелската система за противовъздушно предупреждение би могла да спести на Украйна ценни боеприпаси. Разположен миналата седмица в столицата на страната, където се тества, механизмът, разработен от израелската държава и изпратен в Киев, би могъл да помогне на украинските въоръжени сили да защитят по ефективно цивилното население от руските въздушни атаки. Според израелския посланик на място той трябва да започне да функционира до два месеца. Системата може да идентифицира пристигащите снаряди, да изчислява къде ще ударят и колко време имат цивилните за да се укрият. След като бъде адаптирана към украинската действителност, системата ще предупреждава жителите на районите, които ще бъдат ударени от руски ракети или дронове, като задейства сирените наблизо или изпращайки съобщения на мобилните телефони. Системата също така ще информира украинските военни, ако ракетата или дронът трябва да бъдат прихванати, като по този начин ще се спестят ценни боеприпаси, смята Jerusalem Post. "Железният купол" на Израел се използва по този начин. Скъпите прехващащи ракети "Тамир" не се изстрелват, ако се очаква ракетите, изстреляни от Газа, да паднат в незаселени райони. Ако украинските военни знаят, че руските ракети няма да попаднат в целта си, те могат да спестят боеприпасите си", пише вестника.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови