Галъп Интернешенъл: 60% от българите се боят от COVID-19, но не искат затягане на мерките

OFFNews 07 юли 2020 в 12:20 6867 1

Тревогата от разпространението на коронавируса у нас отново расте. 

60 на сто от българите се страхуват, че те или член на семейството им могат да се заразят. Преди седмици те бяха 51 на сто. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48 на сто. 

Изводите са от деветата вълна на бърз телефонен сондаж по темата „коронавирус“ на Галъп Интернешенъл. Сондажът е проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи. 

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%.

Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен. 

Въпреки по-тревожната ситуация, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение. 

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата. Наскоро, изследване на „Галъп интернешънъл“ показа, че сериозно мнозинство съзнават, че отговорността е главно лична. 

Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност, коментират социолозите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови