360 000 лева глоби за непочистен сняг

Мадлен Шишманова 02 март 2012 в 14:18 1494 0

<Digimax S600 / Kenox S600 / Digimax Cyber 630>

Санкции в размер на 360 000 лева са наложени на фирми, отговарящи за снегопочистването, заради неизпълнение на задълженията в 10 области. Това заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

При тези санкции не само не им плащаме, а и ги санкционираме да ни върнат същата сума, т.е. това е двойна санкция, обясни тя.

Санкциите са заради това, че снегът не е бил почистен добре или въобще не е чистено.

Най-голямата санкция е наложена на фирмата в Русе - 165 хиляди лева. Другите наказани фирми са в София, Перник, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Велико Търново, Търговище и Благоевград.

До 1 март са били изкърпени най-сериозните участъци с дупки, а до края на месеца ще бъде довършена работата по всички набелязани пътища за ремонт. С приоритет са магистралите, след тях - второкласните и третокласните пътища.

Аварийното изкърпване ще приключи до края на март, когато се очаква да бъдат запълнени 10 000 квадратни метра дупки, каза министър Павлова.

Ще бъдат отделени 15 милиона лева за възстановяване на пътища и мостове, пострадали при свлачища и срутвания. Най- сериозни щети от свлачища има в районите на Пирин и Родопите. На над 80 обекта да бъдат извършени аварийни ремонтни дейности.

Ще бъдат отделени средства за уличната настилка и водопроводната мрежа на община Харманли, унищожени от наводненията. Пътят Харманли-Любимец ще бъде изцяло възстановен до края на месец май, обеща Павлова.

Общините ще получат 24 млн. лв.по проекти за превенция от наводнения. В района на Търговище в прохода Боаза ситуацията е много тежка, разказа каза инж. Лазар Лазаров. Голям обем от покритието е силно амортизирано и там се прави изкърпване. В района на Симитли са предприети спешни действия. След спадане нивото на река Струма ще бъде изградена дига, допълни инж.  Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови