64 мегавата фотоволтаици работили през нощта, отчете ЕСО

12 юли 2013 в 16:33 14922 19

Феноменалните фотоволтаици в статистиката на ЕСО в 1.30 часа снощи
Феноменалните фотоволтаици в статистиката на ЕСО в 1.30 часа снощи

Нов случай на „фотолунарни“ централи отчете онлайн системата на Електроенергийния системен оператор, показваща товара на електромрежата в реално време.

В малките часове на тази сутрин системата показа, че 64 мегавата фотоволтаични централи произвеждат ток. Такава мощност е отчела системата и около 1.30 часа, и около час по-късно.

Така в тези часове феноменалните фотоволтаици са изпреварили в пъти по натоварване вятърните централи, ВЕЦ-овете и централите на биомаса.

След запитване от OFFNews от системния оператор направиха проверка и посочиха, че генерация на фотоволтаични централи е нямало, но снощи е блокирал сървър, който приема информацията от част от обектите. Публикуваната информация за работещите 64 мегавата фотоволтаици е била от предишния ден, съобщиха оттам.

От ЕСО отбелязаха, че само едно от трите големи електроразпределителни дружества не подава оперативни данни за генерираната мощност от въозбновяеми източници в реално време - "ЧЕЗ Разпределение", което покрива Западна България.

При предния подобен случай, когато малко след пускането на онлайн системата бе отчетен 1 мегават слънчеви панели, работили през нощта, от системния оператор коментираха, че това е грешка и тя се дължи на грешни данни, които електроразпределителните предприятия подават в ЕСО. Данните на ЕРП-тата идват от измервателни датчици и е възможно някой да е бил повреден, заявиха оттам.

Онлайн статистиката на ЕСО не отразява „търговски данни“, тоест фактически произведената енергия, подадена към електромрежата, а е информативна, посочиха от системния оператор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!