БХК съди "Атака" в Страсбург заради расизъм

Александра Маркарян 22 януари 2013 в 12:33 3853 17

Брошурата на
Брошурата на "Атака", заради която БХК съди партията в Страсбург. Снимка: newshub.bg

Българският хелзинкски комитет завежда дело срещу "Атака" пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради "антиромския език на омразата на "Атака".

Жалбата е заради предизборен материал, разпространяван от партия „Атака” по време на конфликта в село Катуница и кампанията през 2011 г. за президент и вицепрезидент. Непосредствено след убийството на Ангел от с. Катуница от роми от "Атака" разпространяват брошурата "Циганската престъпност – опасност за държавата", заедно с агитационни листовки в подкрепа на кандидатурата на Волен Сидеров за президент.

Брошурата е пълна с крайни расистки обиди и приписва на всички роми престъпен характер, пишат в прессъобщението си от хелзинкския комитет. Брошурата, без да посочва първоизточник на „данните”, приписва на ромите куп зверски и възмутителни престъпления, като внушава, че тази общност, като цяло, е носител на престъпност, и то такава, която застрашава държавата, пишат още от БХК.

Делото в Страсбург е заведено, след като три инстанции на прокуратурата последователно отказват да образуват досъдебно производство по случая.

БХК завежда делото от името на трима български граждани от ромски произход.

Настоящoто дело е първото от серия подобни дела за разпространението на враждебна реч от парламентарнопредставена партия и нейния лидер, известни в обществото с крайното си ксенофобско и расистко говорене, които ще бъдат заведени пред ЕСПЧ с помощта на БХК, увериха от комитета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews