Биохраните на отделен щанд в магазина

09 октомври 2012 в 15:35 1772 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Биохраните ще бъдат поставяни на отделен щанд в магазина, без да се смесват с останалите продукти.

Това се предвижда от новите предложения за промени в Закона за биологичните продукти и храни в търговските вериги.

Промените бяха представени на пресконференция , проведена днес с представители на Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Асоциацията на биотърговците в България.

Всяка биохрана трябва да има етикет с логото на ЕС, че предлаганият продукт е биологичен, а не конвенционален.

Българската агенция по безопасност на храните ще следи дали предлаганата стока наистина е произведена по биологичен начин, както и дали етикетът й е правилен.   От агенцията не смятат, че са нужни нови инвестиции от страна на търговците при предлагането на подобни продукти, за да могат да отговарят на закона.

От министерството на земеделието не се ангажираха със срок кога законът ще влезе в сила.

Предписания и административни санкции ще бъдат наложени  за нарушаващите разпоредбите. Глобите ще възлизат от 1000 до 5000 лв., за юридическо лице 5000-10000 лв., а при повторно нарушение от 10000 до 20000 лв.

Общо 500 са търговските обекти, в които се предлагат 5000 сертифицирани биохрани между, които няма фалшиви продукти, съобщи Георги Георгиев, член на  Асоциацията на биотърговците в България. В нея членуват 95 български производители.

Около 50% от биопродуктите, които се предлагат в магазините, са произведени у нас. Освен това страната ни изнася основно за Германия, Франция и Италия. Най-честите стоки за износ са месо, зеленчуци, плодове и мед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews