Брегът за продан край Варвара се оказа в парк „Странджа“

27 март 2013 в 19:05 4169 4

Теренът край с. Варвара
Теренът край с. Варвара

Крайбрежието край царевското с. Варвара, продавано като луксозен имот в процес на урбанизация, макар урбанизацията му да е „висяща“, се оказа поляната до познатата на мнозина горичка за къмпингуване край селото.

Това показа справка в имотния регистър, наложена в географска информационна система. От справката в имотния регистър е видно, че собственик на имота е самият брокер, който го продава – Михаил Чобанов. Той е купил терена през 2007 г. заедно с двама бизнес съдружници – Невена-александра Цветкова и Никола Стоянов. Продавач е била бургаската фирма „Сим Ойл“ на Георги Димитров, която 4 години по-рано купила имота от местни жители.

„Разположени в красив район на първа линия море и плаж, между бреговата ивица и природен парк „Странджа”, пише в обявата за парцела. И продължава: “разстоянието до село Варвара е 150-200 м, а малко по-нататък започва природен парк „Странджа”.

Обявата, меко казано, не отговаря на истината . Всъщност, доста по-нататък паркът свършва – границата му, указана с дървена табела, е далеч на север, отвъд терена, където бе построено незаконното вилно селище „Златна перла“. Това е видно и от картата на защитената територия на сайта на парк „Странджа“ - цялото крайбрежие на юг от Царево до границата с Турция влиза в нея.

„Парцелите са част от новия градоустройствен план и в момента тече процедура по смяна на статута им“, се казва още в офертата. През 2007 г., когато въпросният терен е купен от настоящите собственици, новият общ устройствен план на Царево все още не беше приет. Тъкмо този план предвижда отреждане на хиляди декари от брега на парк „Странджа“ за туристическо строителство. Планът, с чиято карта OFFNews разполага, предвижда конкретно терените край брега около с. Варвара да бъдат изключени от територията на парка и застроени.

Общият устройствен план на Царево обаче се оспорва заради некачествена екооценка, която доведе и до наказателна процедура срещу България за неспазване на европейското законодателство за околната среда. Предстои развръзката на съдебния спор за него между министерството на регионалното развитие и Асоциацията на парковете в България, която го обжалва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews