БСП иска лимитите за болниците да отпаднат

Елица Мартинова 04 март 2013 в 14:37 1337 0

Емил Райнов, Снимка: БГНЕС
Емил Райнов, Снимка: БГНЕС

БСП иска финансирането към болниците да се върне на нивото от 2012 г., заяви на брифинг в понеделник бившият председател на УС на НЗОК и член на НС на БСП Емил Райнов.

Той припомни, че бюджетът на всички болници е намален с между 10% и 30% и подчерта, че протестите на лекарите са основателни. Райнов обвини председателя на здравната комисия в парламента, че не се интересува от случващото се.

„От три седмици здравната комисия не е заседавала, от три седмици председателят ù Даниела Дариткова я няма никаква“, коментира Райнов и настоя за извънредна среща на ресорната комисия.

От левицата се обявиха и за връщането на болниците в по-малките общини. По думите на Райнов реформите на ГЕРБ са оставили близо 2 млн. българи без достъп до болнична помощ.

Според бившия шеф на НЗОК основните виновници за „драматичното“ положение в здравеопазването са премиерът в оставка Бойко Борисов и финансовият министър в оставка Симеон Дянков.

„2009 г. оставихме резерв от 1,6 млрд. лева в НЗОК. С прибирането на този резерв от Дянков и Бойко те направиха най-голямото престъпление по време на криза. Къде отидоха тези пари – никой не може да каже. Състоянието на здравеопазването ни е много тежко“, заключи Райнов.

По думите му евентуалната оставка на Пламен Цеков, за която настояват протестиращите лекари, няма да реши проблемите.

„Най-малкият проблем е оставката на Пламен Цеков, коментира Райнов и допълни, че БСП настоява премиерът в оставка Борисов, председателят на здравната комисия Дариткова и целият кабинет в оставка да поемат персонално отговорността си за състоянието на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки