БСП замлъкна за Пеевски

Нели Чолашка 15 юни 2013 в 16:07 4504 1

Централата на БСП на
Централата на БСП на "Позитано" 20. Снимка: БГНЕС

Гробно мълчание бе реакцията на БСП след отвореното писмо, в което Делян Пеевски обявява готовност да се оттегли от поста председател на ДАНС.

Официална позиция от партията, демонстрирала свръхголяма медийна активност преди изборите, няма. Приказливите в други случаи депутати сега дори не вдигат или директно затварят телефоните си.

OFFNews се опита да се свърже с лидера на БСП и шефа на парламентарната група Сергей Станишев, както и с други отговорни фактори в партията, като Михаил Миков (съвносител на промените в Закона за ДАНС, отварящи вратата за назначението на Пеевски за шеф), Мая Манолова, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и Дора Янкова, но без успех.

Не успяхме да се свържем дори и с червените депутати, които не би трябвало да се чувстват гузни, защото се разграничиха от подкрепата на партията си за кандидатурата на Пеевски и или не гласуваха решението, или гласуваха "въздържал се".

Свързахме се единствено с Емил Костадинов, който в петък гласува "въздържал се" за избирането на Пеевски.

"Разбрах за писмото и го оценявам като един положителен личен ход, демонстриращ сетива, чувствителност към реакциите в обществото, към резонансите", каза Костадинов.

Той няма представа дали решението на Пеевски е взето с помощта на БСП, но смята, че писмото му е откровено.

Засега единствено БНР успя да се сдобие с коментар от Михаил Миков на националния събор на ловците и риболовците в местността "Витска Елия" край Плевен.

„Да, виждам, че има сериозно напрежение. Следим, какво се случва. Очакваме и бързи действия от съответните органи, в отговор на обществените очаквания”, каза Миков.

На въпрос какъв ще бъде изходът от ситуацията според него, председателят на парламента отговори: „Нека да видим”.

Димчо Михалевски, кой то е зам.-председател на групата на БСП в парламента, използва Facebook, за да коментира скандала и също да заяви, че се срамува от подкрепата за кандидатурата на Пеевски:

„Сигурен съм, че ако искаме да си върнем държавата и хората да се чувстват нормално, трябва да прекратим престъпната схема, наложена от Бойко Борисов и Цветанов. Още по-сигурен съм обаче, че това не може да стане с подобни на техните методи. Вчера нанесохме най-голямата обида на хората работещи в сигурността.

Трябва асиметрични методи на методите на ББ и ЦвЦв. Така е и по-честно, и по-демократично. Лично ме е срам от решението ни вчера. Голям грях направихме спрямо хората. Дано времето и работата ни, ни дадат мъничък шанс да се реваншираме. Простете!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews