Държавата харчи по 1084 лв. за бежанците месечно, а те гладуват

09 октомври 2013 в 17:46 4774 19

Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС

Държавата харчи по 1084 лв. за всеки бежанец месечно. Това е точната сума на издръжката на имигрантите в страната, обяви днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Въпреки това много от бежанците гладуват, студуват и боледуват, тъй като едва около 6% от сумата пристига до тях като месечна дажба за храна, лекарства и др.: 65 лв. - пари колкото за няколко килограма ориз, картофи и няколко опаковки адаптирано мляко за бебетата в центровете.

„Според експерти 1084 лв. на месец струва издръжката на един бежанец. Това са средствата, които са свързани с: поддръжка на местата за настаняване, режийните разходи; поддържане на експерти, които провеждат интервютата; транспортни разходи; издаване на документи. Това са много други неща, извън тези 65 лв., които те получават за храна”, обясни Йовчев. Министърът посочи, че до края на годината държавата ще похарчи 30 млн. лв. за бежанците.

Йовчев заяви, че външният министър Кристиан Вигенин преговаря с други държави от Евросъюза да приемат част от бежанците, които са на българска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков